V noči z 28. na 29. junij 1991 so enote TO Tržič napadle in zasedle stražnico JLA v Medvodju pod Košuto. Med napadnimi enotami je bil ključni 23. ALPIV TO (Tržič). Po zavzetju stražnice so bili zajeti graničarji prepeljani v zbirni center v Kranju, orožje, strelivo, MTS in zaloge hrane pa zavzete.

Objekt stražnice je posedel 23. ALPIV, od koder je vršil kontrolo obsežnega gorskega območja pod Košuto na meji z Republiko Avstrijo, od Ljubelja do Jezerskega. Kasneje je bila stražnica Medvodje s 23. ALPIV tudi center, kamor so bili nameščeni pripadniki JLA iz tržiške občine, zlasti vojaki na služenju vojaškega roka, ki so prestopili - prebegnili na slovensko stran.

 

Pred ostanki nekdanje stražnice v Medvodju stoji skala, na kateri je bil do junija 1991 narisan znak graničarskih enot JLA. Kmalu po zavzetju stražnice so poveljnik 23. ALPIV Tomaž Pirjevec, poveljnik oddelka Matija Perko in izvidnik Janez Lončar, na lastno pobudo zamenjali - prebarvali znak JLA z znakom nove Slovenske vojske. Leta so znak SV s skale že skoraj povsem izprala. Ob častitljivem jubileju 30-letnice zmage za slovensko samostojnost sta Tomaž in Matija, oba ustanovna člana ZVGS, znak SV obnovila. V opomin in spomin generacijam, ki prihajajo, na čase, ko smo vojaški gorniki - pripadniki slovenske TO, ponosno izvrševali našo častno nalogo do svojega naroda in domovine!

 

 

Foto: Tomaž Pirjevec in Meti Perko

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.