Več kot štirideset članov združenja se je udeležilo srečanja z našimi rojaki v Porabju, ki se je začelo v Monoštru, kjer nas je pozdravil predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnok. Predstavil nam je kraje, kjer živijo in ustvarjajo naši slovenski rojaki, nato pa smo si še ogledali predstavitveni film o Porabju.

 

V nadaljevanju obiska smo si ogledali še zelo zanimiv Graničarski muzej in se, vsaj nekateri, v mislih spomnili "svinčenih časov" in žalostnih dogodkov na obeh straneh meje.

 

Potepanje smo nadaljevali v Andovce, kjer so nas pričakali naši gostitelji, člani Porabskega kulturnega turističnega društva s predsednikom Karlom Holcem na čelu. Kmalu so stekli pogovori o našem delovanju in možnostih sodelovanja v prihodnje, nato pa odličen ričet, ki ga je pripravil generalni konzul RS v Monoštru dr. Boris Jesih. Predstavili so se tudi domači pevci in godci, za popestritev razpoloženja in prikaz naših plesnih zmožnosti pa je poskrbel še ansambel Zapev, ki je prišel prav s Koroške.

 

Eden izmed razlogov našega obiska je bil tudi podpis sporazuma o sodelovanju, ki ima poleg vsebinskega, tudi izrazit simbolni pomen. V prihodnje bomo tako lahko še okrepili vezi z našimi rojaki v Porabju, ki so bili in ostajajo pomemben člen povezovanja in sodelovanja med obema državam.

 

 


Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.