Arhiv novic

Pričujočo informacijo dodajamo k že opisani 46. spominski smučarski tekmi z uspešnim sodelovanjem članov ZVGS, ki je 28.1.2023 potekala na smučiščih Cerkna.

28. 1. 2023 so se odvile 46. spominske partizanske smučine Cerkno 45.

OZVVS Zgornja Gorenjska in OZSČ Radovljica organizirata ob slovenskem kulturnem prazniku 21. pohod spomina in prijateljstva,
v spomin Janeza Svetine, v sredo, 8. februarja 2023, z začetkom ob 6.30 pri Srednji gostinski in turistični šoli (SGTŠ) v Radovljici, Kranjska cesta 24.

Teme iz druge svetovne vojne so v najrazličnejših dokumentarnih medijih priljubljene še danes.

V teh dneh smo prejeli veliko voščilnic naših prijateljev, katere bi radi delili z vami.

Po koronskem počitku smo letos opravili večino aktivnosti po našem programu dela, nekaj se jih je pojavilo še vmes, za kar gre zahvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri izvedbi. Verjamemo, da bo tudi v prihodnjem letu tako in z željo, da se dogodkov v večjem številu tudi udeležimo.

Po turbolentnem obdobju smo končno speljali čudovit pred-novoletni večer. Zahvaljujemo se vam, saj je vsak od vas prispeval del mozaika, da je bilo naše druženje popolno.

23. novembra 2007, na dan Rudolfa Maistra, se je naša predhodnica, Gorska sekcija ZSČ, preoblikovala v samostojno združenje.

V soboto, 12. novembra 2022, je po dveh letih premora ob Krnskem jezeru potekala že 21. slovesnost v spomin padlih in umrlih vojakov na Soški fronti ter konca 1. svetovne vojne.

V soboto, 5. novembra 2022, so nas, Koroške vojaške gornike, obiskali prijatelji iz avstrijskega združenja vojnih veteranov »Khevenhuller 7 er Bund« iz Celovca, kateri so bili kot pripadniki Avstrijske armade usposobljeni tudi za gorsko bojevanje.

Dne 11. 11. 2022 smo se udeležili spominske slovesnosti padlim primorskim padalcem v Škrbini pri Komnu na Krasu.

Tudi letos smo se vojaški gorniki spomnili in poklonili vsem našim umrlim članom in tako na simbolen način pokazali, da njihov spomin še vedno živi med nami.

Naše združenje je neposredno povezano tudi z delovanjem 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki domuje v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli.

Izvršni odbor ZVGS je korespondenčno sprejel sklep, da se na spletni strani objavi pobuda za kandidiranje članov v organe Združenja (predsednik, podpredsednik, sekretar, podpredsednik, člani Izvršnega odbora, Nadzornega odbora in Častnega razsodišča).

V Jaca v španskih Pirinejih je od 27. septembra do 1. oktobra 2022 potekal 36. kongres mednarodne federacije vojaških gornikov IFMS.

Letošnja, odlično uspela skupna tura nas je vodila v Novo mesto.

V petek, 16. septembra 2022, je bila v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici otvoritev razstave "Izurjeni za gorsko vojskovanje:     

I. planinski polk Vojske Kraljevine Jugoslavije".

 

V teh dneh je praznoval svoj 70. rojstni dan naš predsednik Slavko Delalut.

Vremenska pratika

za leto 2023

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2023, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2022

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

 info@zvgs.si

PREDSEDNIK:

Slavko Delalut

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Mirko Meglič

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2023 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.