Arhiv novic

V nedeljo, 21. aprila 2024, bo 11.00 uri pri spomeniku pri Črni jami proslava ob 80. obletnici požiga bencina v Postojnski jami. Na slovesnosti se bomo spomnili dogodka v noči iz 22. na 23. april 1944, ko je skupina partizanskih diverzantov skozi Črno jamo vstopilo v sistem Postojnske jame in zažgala dvanajst vagonov goriva, namenjenega boju proti zaveznikom.

Vljudno vabljeni!

V ponedeljek, 25. marca, se je sekretar Anton Vavroš v Avditoriju MORS (bivša vojaška gimnazija) v Ljubljani udeležil redne letne skupščine Zveze slovenskih častnikov (ZSČ).

Letos smo se člani ZVGS - Koroške v nedeljo, 3. 3. 2024 udeležili 46. zimskega pohoda na Arihovo peč.

Naša člana Anton Primožič in Jožef Peternel sta se na povabilo italijanske skupine alpinov iz Valbrune, 17. februarja 2024, udeležila smučarske tekme v spomin na nekdanjega umrlega predsednika Rinalda Paravana. V svoji kategoriji sta dosegla 1. in 2. mesto.

V soboto, 10. februarja 2024, je bil v Avditoriju NATO Centra odličnosti v Poljčah izveden občni zbor Združenja vojaških gornikov Slovenije.

27. 1. 2024 so se odvile že 47. spominske partizanske smučine Cerkno.

Tomaž Pirjevec ponovno sprejema naročila za anorake z znakom ZVGS. Cena je približno 22 do 25 EUR. Naročila zbira do 18. februarja na e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 V začetku leta so se vrstile spominske svečanosti ob 81. obletnici padca prvega pohorskega bataljona, ki so se jih udeležili tudi predstavniki vojaških gornikov iz Koroške.

Spoštovane gornice in gorniki!

Kar nekaj naših članov se je že pozanimalo, kdaj in kako lahko plačajo članarino ZVGS za leto 2024.

V letu, ki se končuje smo opravili številne aktivnosti, ki smo si jih zastavili v našem letnem programu dela. Nekaj se jih je pojavilo še med letom, tako da smo bili kar precej zaposleni. Ugotavljam, da smo jih v veliki meri tudi uspešno uresničili, za kar gre zahvala vsem vam, ki ste pri tem sodelovali. Doživeli in spoznali smo veliko novega in zanimivega. Verjamem, da bo v prihodnjem letu tudi tako in apeliram na čim večjo udeležbo dogodkov.

Danes je štiričlanska delegacija združenja obiskala nekdanjega predsednika Slavka Delaluta.

 

Štirideset članov združenja se je v petek, 8. decembra 2023, udeležilo tradicionalnega prednovoletnega druženja, ki je potekalo v zelo prijetnem vzdušju v Hotelu Krek v Lescah. Za zabavni del s srečelovom pa je poskrbela Darja, ki je bila tudi neutrudna organizatorka celotnega dogodka.

Nepričakovano je v tragični nesreči na domačem dvorišču preminul naš član Združenja vojaških gornikov in zbora Gorščaki, Jože Mikulič.

Gorske enote JLA so leta 1974 začele uporabljati smučarsko opremo slovenskih proizvajalcev, begunjskega Elana in mariborskega Nikroma.

Vsako leto je v Sloveniji 23. novembra v spomin na generala, ki je s svojimi možmi začrtal in ubranil slovensko severno mejo državni praznik – Maistrov dan.

V soboto, 11. novembra 2023, je ob Krnskem jezeru potekala že 22. spominska slovesnost v počastitev padlim in umrlim vojakov na soški fronti ter konca I. svetovne vojne. Kot vsako leto smo se tudi letos zgodaj zjutraj člani Združenja vojaških gornikov Slovenije skupaj s kolegi Alpini iz združenja Marostika Italija povzpeli iz doline Lepene do Doma pri Krnskem jezeru in zatem do samega Krnskega jezera kjer je bila tradicionalna slovesnost.

Združenje vojaških gornikov Slovenije (ZVGS) je organizacija posebnega družbenega pomena, zato je pomembno, da vsaka regija, ki je vključena v zvezo, aktivno deluje in s tem krepi državljanske in domovinske dolžnosti ter vrednote ZVGS.

Tako kot vsako leto so tudi letos člani Združenja vojaških gornikov Slovenije obiskali grobove umrlih članov združenja ter položili šopek rododendrona na njihove grobove ter se tako poklonimo njihovemu spominu.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.