Ostali dogodki

V sredo, 21. septembra, so v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli pripadnice in pripadniki 132. gorskega polka s svečanim postrojem počastili dan enote v spomin na dogodek, ko so slovenski vojaški gorniki pred 24 leti naredili prve korake na poti k današnji podobi in usposobljenosti enote.

Skoraj 50 članov ZVGS se nas je zbralo na tokratnem popotovanju, katerega namen je bil ogled pomnika na Cerju ter spoznavanjem nekaterih zgodovinskih dogodkov in krajev v  Mirnu in okolici.

Naši smučarji so zmagovalno začeli sezono.  Na smučišču Cerkno je v soboto 26. januarja 2019 potekalo 42. spominsko smučarsko tekmovanje "Partizanske smučine - Cerkno '45". Tradicionalno se jih je udeležila tudi ekipa ZVGS, ki je za prvenstvo ZSČ v veleslalomu dosegla odlične uvrstitve.

Pretekle dni v Sloveniji in Italiji ni ostala pozabljena 150. letnica rojstva dr. Juliusa Kugy-a, »poeta Julijskih Alp«. Kugy-a, ki ima neprecenljiv delež pri odkrivanju lepot Julijskih Alp, si po malem lastimo Slovenci, Italijani in Avstrijci. Počastitev obletnice njegovega rojstva pri nas v Trenti, kjer že od leta 1953 stoji njegov spomenik, in novi doprsni kip v mestnem parku v Trstu, ki so ga odkrili v soboto 19. julija, je vsekakor na mestu. Spoštljiv poklon velikemu gorniku.

Člani ZVGS smo se udeležil slovesnosti ob odprtju spominskega obeležja na pokopališču Rainerjev ob prelazu Prevala, ki sta jo pripravila Tradicijsko društvo c. in kr. 59. pehotnega polka nadvojvode Rainerja iz Salzburga. Prireditve, ki je potekala pod pokroviteljstvom Avstrijskega črnega križa, podružnice Salzburg, se je udeležilo kar nekaj tradicijskih skupin in združenj iz Slovenije in Avstrije.

Ameriški zgodovinar smučanja angleških korenin John Allen je za Skiing History napisal revizijo treh knjigah. Med njimi tudi o mangartski veliki smučarski tekmi ameriške 10. gorske divizije v dneh po koncu 2. svetovne vojne. Zbornik "Američani na Mangartu 1945" je izdalo Združenje vojaških gornikov.

Ameriški film o mangartski tekmi ameriške 10. gorske divizije, ki je bil posnet v Sloveniji, je zmagal na canskem filmskem festivalu v kategoriji najboljši zgodovinski film. Pri nastajanju filma so sodelovali člani Združenja vojaških gornikov Slovenije, Slovenske vojske in Centra odličnosti za gorsko bojevanje. V filmu igra ob boku slovenskih predstavnikov eno glavnih vlog vrhunska ameriška smučarka Mikaela Shiffrin.

Iz Združenih držav Amerike prihajajo izjemne novice, da se je film Mission Mt. Mangart “An untold 10th Mountain Division Story of WW2” (Misija Mangart - »Neznana zgodba o 10. gorski diviziji iz 2. svetovne vojne«), avtorja, režiserja in scenarista Chrisa Anthonyja, uvrstil na svetovni Festival filma v Cannesu.

Svetovno združenje za smučarsko zgodovino (International Skiing History Association - ISHA), ki ima domicil v ZDA, nas je obvestilo, da bo posebno priznanje za pismeno publikacijo o zgodovini smučanja "Illr Award" za leto 2021, prejelo naše združenje za zbornik o veleslalomski tekmi vojakov ameriške 10. gorske divizije (10th Mountain Division) AMERIČANI NA MANGARTU 1945.

V Kulturnem domu v Bovcu je v petek, 25. septembra 2020, potekala predstavitev zbornika Američani na Mangartu 1945, ki sta jo skupaj pripravila Občina Bovec in Združenje vojaških gornikov Slovenije.

Delegacija Združenja vojaških gornikov Slovenije v sestavi Slavko Delalut, Matija Perko in dr. Herman Berčič je v torek, 22. septembra 2020, obiskala ministra za obrambo Republike Slovenije mag. Mateja Tonina in mu izročila 3 izvode zbornika Američani na Mangartu/Smučarska tekma 10. gorske divizije na Mangartu 3. junija 1945.

23. julija 2020 sta bovškega župana Valterja Mlekuža obiskala Slavko Delalut, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije in Matija Perko, urednik Zbornika referatov Američani na Mangartu 1945 – Smučarska tekma 10. gorske divizije na Mangartu 3. junija 1945 ter prvi izvod predala prav njemu.

V sredo, 3. junija 2020, je v organizaciji Združenja vojaških gornikov Slovenije in Občine Bovec na Mangartskem sedlu potekala slovesnost, na kateri smo se spomnili 75. letnice smučarske tekme pripadnikov ameriške 10. gorske divizije, ki se je odvijala na zasneženem melišču pod Mangartom 3. junija 1945.

Čeprav smo bili zaradi epidemije, ki tudi nam ni prizanesla, prisiljeni črtati oziroma predstaviti številne načrtovane aktivnosti tako doma kot v tujini, pa naše delo vendarle ni popolnoma zamrlo!

O Mangartu je zadnjih par let slišati predvsem o polemiki med zagovorniki in nasprotniki izgradnje novega dela ceste na Mangartsko sedlo, zaradi nevarnega skalnega odloma pod sedlom. Vseeno se naslednje leto 3. junija približuje 75. obletnica znamenite smučarske tekme vojakov ameriške 10. gorske divizije na Mangartu. Letošnja obletnica tekme je šla dokaj tiho mimo nas. A v ozadju se veliko dogaja pri nastajanju ameriškega dokumentarnega filma Chrisa Anthonija "Mission Mt. Mangart" (Naloga Mangart) in izidu knjige Janeza Kavarja "Američani na Mangartu", založba DIDAKTA.

ZVGS in ZSM sta tudi letos organizirala uvodno smuko na dolomitskih smučiščih, poimenovano po prijatelju Fedji Vraničarju – ustanovnem članu obeh združenj.

V soboto, 20 septembra 2014 so na povabilo pevskega zbora Gorščaki, ki deluje pod okriljem ZVGS, Tržič obiskali naši prijatelji iz Italije. Imenitne pevce iz Marostice smo pričakali v atriju občine Tržič z gorniško malico in okrepčilno pijačo. Po prisrčnem sprejemu in nagovoru župana je kmalu zadonela neuradna himna vseh združenih alpinov Montanara. Po ogledu našega mesta jih je g. Kavar odpeljal do Ljubelja, kjer so se z minuto molka poklonili žrtvam vojne.

Kar nekaj obiskovalcev se je udeležilo slavnostnega odprtja informacijske table o Savski liniji, ki si jo je po zaslugi neutrudnega člana ZVGS Lojzeta Budkoviča moč ogledati v Gorjušah. Med udeleženci so bili domačini iz Gorjuš, pa predstavniki nekaterih združenj in organizacij z bohinjskega konca, veliko je bilo tudi članov ZVGS, s svojim nastopom so slovesnost popestrili še naši pevci Gorščaki.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.