Pretekle dni v Sloveniji in Italiji ni ostala pozabljena 150. letnica rojstva dr. Juliusa Kugy-a, »poeta Julijskih Alp«. Kugy-a, ki ima neprecenljiv delež pri odkrivanju lepot Julijskih Alp, si po malem lastimo Slovenci, Italijani in Avstrijci. Počastitev obletnice njegovega rojstva pri nas v Trenti, kjer že od leta 1953 stoji njegov spomenik, in novi doprsni kip v mestnem parku v Trstu, ki so ga odkrili v soboto 19. julija, je vsekakor na mestu. Spoštljiv poklon velikemu gorniku.

 

Kar nekaj vznesenih besed slavnostnih govornikov Kugy-u v spomin smo lahko slišali in prebrali ob pravkar minulih priložnostnih slovesnostih (preberite govor predsednika PZS mag. Franca Ekarja). O Kugy-u kot raziskovalcu Julijcev, o Kugy-u glasbeniku in Kugy-u kot gorniškemu piscu. Kdo ve zakaj pa je ostal popolnoma zamolčan Kugy-ev vojaški gorniški prispevek?

 

Že v poznih letih svojega življenja je Kugy-a doletela I. svetovna vojna. Del najbolj južne frontne linije je vodil prav preko gora, ki jim je Kugy v večini posvetil svoj gorniški del življenja. Njegovo znanje in izkušnje so poznali in cenili najvišji častniki avstrogrske vojske in ga angažirali kot »alpinskega referenta«. Z izvrstnim poznavanjem Julijcev je Kugy rešil marsikatero , tudi slovensko, življene avstroogrskih vojakov. Svoje vojaške gorniške izkušnje je Kugy popisal v knjigi »Vojne podobe iz Julijskih Alp«. Knjiga je leta 1995 izšla v slovenščini pri založbi Kres v Ljubljani, letos pa v ponatisu tudi pri založbi v Trstu. Pozoren bralec bo presenečen nad Kugy-evo vojaško strokovnostjo. Zapisane izkušnje zvene kot besede izpod peresa vojaško najbolje izšolanega gorskega bojevnika. V pogledu zakonitosti bojevanja v gorskem svetu so aktualne še danes. Ne ostane pa nam tudi prezrta Kugy-eva moralno etična dilema o smiselnosti vojaškega početja in morij v gorskem svetu lepot, tišine in miru.

 

Ob 150. letnici rojstva gre dr. Juliusu Kugy-u častitljiv poklon tudi za njegov prispevek na vojaško-gorniškem področju!

 

Janez Kavar, brigadir SV v pokoju

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.