Arhiv novic

V petek, 9. decembra 2022, ob 18h vabljeni na muzejski večer v Pollakov salon Tržiškega muzeja. Predstavljena bodo spoznanja, razodeta v knjigi Janeza Kavarja "Skrivnost Dolge njive".

23. novembra 2007, na dan Rudolfa Maistra, se je naša predhodnica, Gorska sekcija ZSČ, preoblikovala v samostojno združenje.

V soboto, 12. novembra 2022, je po dveh letih premora ob Krnskem jezeru potekala že 21. slovesnost v spomin padlih in umrlih vojakov na Soški fronti ter konca 1. svetovne vojne.

V soboto, 5. novembra 2022, so nas, Koroške vojaške gornike, obiskali prijatelji iz avstrijskega združenja vojnih veteranov »Khevenhuller 7 er Bund« iz Celovca, kateri so bili kot pripadniki Avstrijske armade usposobljeni tudi za gorsko bojevanje.

Nedavno je naše vrste zapustil Janez Rotar.

Dne 11. 11. 2022 smo se udeležili spominske slovesnosti padlim primorskim padalcem v Škrbini pri Komnu na Krasu.

Območno združenje slovenskih častnikov Nova Gorica vas vabi na 22. tradicionalni pohod »Po poteh soške fronte«, ki bo v soboto,

3. 12. 2022.

Tudi letos smo se vojaški gorniki spomnili in poklonili vsem našim umrlim članom in tako na simbolen način pokazali, da njihov spomin še vedno živi med nami.

Naše združenje je neposredno povezano tudi z delovanjem 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki domuje v Vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli.

Izvršni odbor ZVGS je korespondenčno sprejel sklep, da se na spletni strani objavi pobuda za kandidiranje članov v organe Združenja (predsednik, podpredsednik, sekretar, podpredsednik, člani Izvršnega odbora, Nadzornega odbora in Častnega razsodišča).

V Jaca v španskih Pirinejih je od 27. septembra do 1. oktobra 2022 potekal 36. kongres mednarodne federacije vojaških gornikov IFMS.

Letošnja, odlično uspela skupna tura nas je vodila v Novo mesto.

V petek, 16. septembra 2022, je bila v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici otvoritev razstave "Izurjeni za gorsko vojskovanje:     

I. planinski polk Vojske Kraljevine Jugoslavije".

 

V teh dneh je praznoval svoj 70. rojstni dan naš predsednik Slavko Delalut.

V petek, 26. avgusta 2022, smo se člani Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležili vsakoletnega spominskega srečanja na prelazu Plöckenpass, na meji med Italijo in Avstrijo, kjer je v času 1. svetovne vojne potekala frontna linija in kjer se že nekaj let družno priklonimo spominu padlim obeh vojskujočih strani.

17. avgusta 2022 je v starosti skoraj 80 let umrl polkovnik Hans-Peter Walker.

Sekcija A.N.A. Udine, skupina Malborghetto Valbruna je 17. julija 2022 v dolini Saisera (Zajzera) pripravila 26. spominsko srečanje.

V mesecu juniju je dokumentarni film Mission Mt. Mangart (Misija Mangart) doživel premiero tudi v Sloveniji.

Vremenska pratika

za leto 2022

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2022, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2022

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 

 Vojašnica Boštjana Kekca Bohinjska Bela 4263, Bohinjska Bela 153

 info@zvgs.si

PREDSEDNIK:

Slavko Delalut

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Mirko Meglič

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2022 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.