V sredo, 3. junija 2020, je v organizaciji Združenja vojaških gornikov Slovenije in Občine Bovec na Mangartskem sedlu potekala slovesnost, na kateri smo se spomnili 75. letnice smučarske tekme pripadnikov ameriške 10. gorske divizije, ki se je odvijala na zasneženem melišču pod Mangartom 3. junija 1945.

 

Slavnostni govornik je bil obrambni minister Matej Tonin, zbrane pa so pozdravili še veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynde C. Blanchard, župan Občine Bovec Valter Mlekuž ter predsednik ZVGS Slavko Delalut.

 

V programu prireditve so sodelovali glasbeniki Orkestra Slovenske vojske in vojaki smučarji iz 132. gorskega polka Slovenske vojske.

Ob spominskih tablah je potekalo tudi odkritje posebnih jubilejnih smučk, ki so ju prav v ta namen izdelali v tovarni ELAN, na ogled pa bosta v spominski sobi ZVGS na Bohinjski Beli.

 

Ob vrnitvi v dolino smo se v Logu pod Mangartom ustavili na krajšem srečanju, kjer si je bilo mogoče ogledati spominsko razstavo, posvečeno tekmi na Mangartu, domačini pa so poskrbeli za okusen divjačinski golaž.

 

Vabljeni k ogledu bogatega nabora fotografij v FOTOGALERIJI.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.