23. julija 2020 sta bovškega župana Valterja Mlekuža obiskala Slavko Delalut, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije in Matija Perko, urednik Zbornika referatov Američani na Mangartu 1945 – Smučarska tekma 10. gorske divizije na Mangartu 3. junija 1945 ter prvi izvod predala prav njemu.

 

Zbornik bo bolj podrobno predstavljen na okrogli mizi, ki je načrtovana v Kulturnem domu Bovec 25. septembra 2020, na kateri bodo sodelovali tudi pisci referatov v omenjenem Zborniku.

 

Kot je že znano, smo letos ob 75. obletnici smučarske tekme 10. gorske divizije ameriške vojske na Mangartskem sedlu načrtovali številne prireditve in tudi svetovno premiero filma Mission Mt. Mangart, vendar je večina prireditev zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa tako pri nas kot tudi po svetu žal prestavljenih na prihodnje leto.

 

»Ponosni smo na to, da nam je kljub vsem zapletom uspelo izpeljati vse aktivnosti in nam je v pičlih treh mesecih uspelo natisniti spoštovanja vreden Zbornik, ki je zaradi svoje vsebine z izjemno dobro pripravljenimi članki in seveda unikatnimi fotografijami zares prvi zbir doslej neznanih ali pa vsaj manj poznanih dejstev. Zdelo pa se nam je prav, da prvi izvod vendarle prejme župan Občine Bovec, saj je občina ves čas aktivno delovala pri pripravi spominskih slovesnosti in dogodkov, brez katerih bi danes težko dosegli tako prepoznavnost takratnega dogajanja,« je ob obisku dejal predsednik ZVGS Slavko Delalut, ki je Zbornik tudi uradno predal bovškemu županu Valterju Mlekužu.

 

Izdajo zbornika je omogočilo Ministrstvo za obrambo RS. Zbornik obsega 108 strani in vsebuje referate šestih referentov, ki bodo predstavljeni na okrogli mizi, recenzijo, dva predgovora, povzetek v angleščini in obilico fotografij in faksimilov dokumentov. Uredil ga je Matija Perko. Lektoriranje je izvedla Šola za tuje jezike MORS. Oblikovala sta ga Andrejka Polanc Belhar in Matija Perko. V 500 izvodih ga je natisnila Tiskarna Uzar Tržič.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.