V Kulturnem domu v Bovcu je v petek, 25. septembra 2020, potekala predstavitev zbornika Američani na Mangartu 1945, ki sta jo skupaj pripravila Občina Bovec in Združenje vojaških gornikov Slovenije.

Udeležence je najprej nagovoril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je vsem referentom in tistim, ki ste sodelovali pri pripravi in izdaji zbornika, iskreno čestital.

 

Udeležence sta preko videa nagovorila tudi minister za obrambo RS mag. Matej Tonin in veleposlanica ZDA v Sloveniji njena ekscelenca Lynda C. Blanchard, ki se dogodka nista mogla udeležiti.

 

Sledil je pozdrav predsednika Združenja vojaških gornikov Slovenije Slavka Delaluta, ki je poudaril, da Zbornik zajema dogodke izpred 75 let, z njim pa smo želeli doseči, da se tudi v pisni obliki ohrani zgodovinski spomin na tekmo.

 

V nadaljevanju so referenti v strnjeni obliki predstavili svoje zapise v Zborniku. Janez Kavar je predstavil ameriško 10. gorsko divizijo in tekmo pod Mangartom 1945, Karla Kofol pa dogajanja v Posočju v času zavezniške uprave.

 

V nadaljevanju je Aleš Guček predstavil smučarsko zgodovinski vidik in pomen tekme pod Mangartom, dr. Herman Berčič je spregovoril o športnem vidiku tekme, pk. Boštjan Blaznik pa o bojevanju v gorah ter kako izkušnje iz preteklosti oblikujejo tudi prihodnost.

 

Ker se mag. Nataše Dolenc, avtorica referata Sodelovanje Republike Slovenije in Združenih držav Amerike na obrambnem in vojaškem področju ni mogla udeležiti predstavitve, je ta vidik predstavil Bojan Pipenbaher iz Direktorata za obrambno politiko v Ministrstvu za obrambo RS.

 

Ob koncu predstavitev je zbrane pozdravil še odgovorni urednik Matija Perko in se ponovno zahvalil vsem, ki so kakor koli pomagali pri nastajanju in izdaji Zbornika.

 

Američani na Mangartu 1945 - zbornik referatov (pdf)

 

 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.