Skoraj 50 članov ZVGS se nas je zbralo na tokratnem popotovanju, katerega namen je bil ogled pomnika na Cerju ter spoznavanjem nekaterih zgodovinskih dogodkov in krajev v  Mirnu in okolici.

Letos je bilo z nami tudi nekaj udeležencev z Dolenjske pa tudi z bovškega, zato je letošnja tura dosegla še en namen oz. poslanstvo in to je, da se zberemo in družimo vsi člani, ne glede na to od kod prihajamo!

 

Med potjo do Pomnika braniteljem slovenske zemlje smo se seznanili tudi z bogato zgodovino kraja Miren, ki leži neposredno pod pomnikom, nato pa vsi skupaj obnemeli ob pogledu na katastrofalne posledice požara, ki je pred kratkim opustošil pokrajino ob pomniku.

 

Prav zato je takoj padla odločitev, da udeleženci poleg načrtovanega prispevka za udeležbo na turi zberemo tudi prostovoljne prispevke za sanacijo pogorišča. Tako smo tudi skladno s poslanstvom našega združenja, ki med drugim opredeljuje skrb za naravo in varovanje planinskega sveta zbrali in takoj nakazali sredstva za nakup in posaditev 8 drevesc!

 

Sledil je vodeni ogled pomnika, ki ga je ob zaključku obogatil šel lep pogled z razgledne ploščadi na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino.

 

Po skupinskem fotografiranju smo našli še nekaj časa in se odpravili do spomenika – kažipota, postavljenega v čast poveljniku VII. avstro-ogrskega korpusa, nadvojvodi Jožefu. Smerokaz označuje razdaljo do Lokvice in Kostanjevice. Pomemben in zanimiv za ogled je tudi Borojevićev prestol (Cesarjev – Borojevićev kamniti stol), ki je dobil ime po poveljniku 5. avstro-ogrske armade Svetozarju Borojeviću von Bojni.

 

V nadaljevanju ture smo si ogledali še posestvo Berce in poskusili nekaj odličnih vin, gorniško malico pa so nam pripravili v gostišču Stara pošta na Hrušici. Pa ne samo malice, presenetila in razveselila nas je tudi prijazna in zelo živahna harmonikarica!

Objekt stoji v pomembnem arheološkem središču (rimska utrdba – AD PIRUM), sledovi so vidni še danes, v muzeju pa smo si lahko ogledali tudi nekaj izkopanin iz tega obdobja.

 

Za nami je prijetna in poučna tura, saj smo spoznali nekatere kraje, mimo katerih se večkrat peljemo, pa se niti ne zavedamo, kakšno bogato zgodovino in kulturno tradicijo imajo.

 

Zato velja že sedaj povabilo vsem članom ZVGS na naslednjo turo v letu 2020, za katero verjamemo, da bo prav tako zanimiva in prijetna.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.