Na povabilo avstrijskega združenja Khevenhüller 7er Bund se je petnajst članov Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležilo vsakoletne slovesnosti na prelazu Plockenpass v Avstriji, ki se sicer odvija tudi na italijanski strani.


Slovesnosti, ki poteka pod geslom prijateljstva, razumevanja in sodelovanja brez meja, so se tokrat poleg domačinov udeležili še predstavniki iz Madžarske, Italije in Srbije.

Slovenska nekoliko bolj številčna udeležba pomeni tudi uresničevanje dogovorov dvostranskega srečanja, ki smo ga letos imeli z avstrijskim združenjem, saj je v preteklih letih tovrstno sodelovanje z Avstrijci nekoliko zamrlo.

Tudi letošnja udeležba vojaških gornikov na slovesnosti na Plockenpassu in sam potek slovesnosti pa bosta v prihodnje od nas zahtevali tudi dodaten premislek o tem, kako bi se na samem dogodku pojavili v bolj konkretni in prepoznavni obliki, kar bo tudi nova naloga vodstva ZVGS.

Letošnje srečanje smo tudi izkoristili za pogovore s predstavniki italijanskih alpinov in Gradišča ob Soči, ki prav tako pripravljajo tradicionalno srečanje na Debeli Griži v Italiji, ki se ga bomo, kot vsa prejšnja leta, udeležili tudi vojaški gorniki iz Slovenije.

 

 



Gorniki na spominski slovesnosti v Avstriji

 

Konec avgusta je na Plockenpassu potekala tradicionalna spominska slovesnost, ki je posvečena padlim avstroogrskim in italijanskim vojakom na tem delu fronte v 1. svetovni vojni.

 

Na povabilo avstrijskih prijateljev iz Khewenhuller 7er bund iz Celovca smo se komemoracije udeležili vojaški gorniki s Koroške s sekretarjem Slavkom Delalutom, kateri smo bili lepo sprejeti in s strani govornikov pozdravljeni tudi v slovenskem jeziku.

 

Slovesnost se je pričela s spominsko mašo na italijanski strani v Timau ter z osrednjo prireditvijo pri kapelici na samem Plockenpassu. Slavnostni govorniki – predstavniki avstrijske vojske ter občin Kotschach - Mauthen, ter Pluzza - so izpostavili grozote, katere so preživljali vojaki na tej fronti, ter pozivali k miru, razumevanju in sodelovanju med vsemi. Poseben del slovesnosti pa je bil pokop posmrtnih ostankov neznanega avstroogrskega vojaka, katere so v tem letu našlii v bližnjih gorah.

 

Dan po slovesnosti se je za našo udeležbo na slovesnosti ponovno zahvalil polkovnik Werner Hardt - Stremayer ter opozoril, da je v Kleine Zeitung objavljen članek s fotografijami o tej komemoraciji, na katerih smo tudi slovenski gorniki. Ogledate si ga lahko na naslednji povezavi: http://www.kleinezeitung.at/k/kaernten/oberkaernten/peak_oberkaernten/4810199/KotschachMauthen_Gedenkfeier-am-Plockenpass

 



Sodelovanje s Khewenhuller 7er Bund se nadaljuje

 

Konec avgusta 2017 je na prelazu Plockenpass v Avstriji potekala tradicionalna spominska slovesnost, ki je posvečena padlim avstro-ogrskim in italijanskim vojakom na tem delu fronte v 1. svetovni vojni.

 

Na povabilo avstrijskih prijateljev iz Khewenhuller 7er bund iz Celovca smo se komemoracije udeležili štirje člani ZVGS in s tem ponovno dokazali, da si želimo, da se dvostransko sodelovanje, ki je bilo v preteklosti že precej razvejano,tudi v prihodnje nadaljuje in okrepi. Avstrijsko združenje se je namreč v zadnjem obdobju srečevalo z nekaterimi kadrovskimi in organizacijskimi spremembami, zato je sodelovanje z našim združenjem nekoliko zamrlo.

 

Na slovesnosti, ki se je pričela s spominsko mašo, so slavnostni govorniki, med katerimi so bili predstavniki avstrijske vojske ter občin Kotschach - Mauthen in Pluzza spomnili na grozote, katere so preživljali vojaki na tej fronti, ter pozivali k miru, razumevanju in sodelovanju med vsemi narodi sveta. Poseben del slovesnosti pa je bil pokop posmrtnih ostankov neznanega madžarskega vojaka, katere so našli v bližnjih gorah.

 



Delegacija ZVGS na slovesnosti na Plöckenpassu

 

V nedeljo, 25. avgusta, se je tričlanska delegacija Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležila slovesnosti na Plöckenpassu, ki jo organizira veteransko združenje 7. polka avstroogrske vojske.

Aktivnost je potekala v dveh delih. V prvem delu so se v vasici Timau na italijanski strani s krajšo komemorativno slovesnostjo poklonili padlim v prvi svetovni vojni. Drugi del je potekal na Plöckenpassu v Avstriji, s polaganjem vencev pri kapelici Plöckenkapelle, zgrajene leta 1927 v spomin na žrtve prve svetovne vojne.

Slavnostni govornik, bivši poveljnik 7. lovske brigade avstrijske vojske Günter Polajnar, je v govoru izpostavil pomembnost skupnega sodelovanja in približevanja, in v začetku nagovora slovensko delegacijo pozdravil z nekaj slovenskimi stavki. Navzoče je nagovoril tudi predstavnik slovenske delegacije, ki se je zahvalil za vabilo na slovesnot ter navzoče povabil na slovesnost ob 200 – letnici boja na Ljubelju, ki jo organizira Združenje vojaških gornikov Slovenije 14. septembra na Ljubelju.

Slovenosti so se udeležili tudi člani italijanskih alpinov, civilne zaščite in 25. lovskega bataljona iz Celovca.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.