V dneh od 20. do 23. novembra je bila pri Združenju vojaških gornikov Slovenije v gosteh razširjena delegacija nacionalne organizacije vojaških gornikov Črne gore. Vsebina njihovega obiska je bilo seznanjanje z reševanjem v gorah v Sloveniji na primeru delovanja Društva GRS Tržič. Obisk spada v okvir meddržavnega civilno-vojaškega sodelovanja (CIMIC) Republike Slovenije in Republike Črne gore. V črnogorski delegaciji sta bil tudi predstavnik GRS Črna gora Dragutin Lalič in predstavnik PZ Črne gore dr. Dragan Bulatović.

 

Namen obiska je bil seznanitev s sistemom obveščanja in organiziranja reševalnih akcij v gorah. Tako smo v sklopu programa opravili tudi obisk pri dežurni posadki helikopterske eskadrilje SV na Brniku, kjer je bil teoretično in praktično prikazan način alarmiranja in posredovanja helikopterja v sistemu zaščite in reševanja. Poseben poudarek je bil na sodelovanju policije, vojske, GRS in povezava z regijskim centrom za obveščanje. Delegaciji je bilo predstavljeno Društvo GRS Tržič in način delovanja. Ogledali so si vso opremo in se seznanili z organizacijo GRZS. Za vsaj malo gorniškega udejstvovanja smo se skupaj povzpeli na prelaz Ljubelj in počastili spomin umrlim v podružnici taborišča Mathausen na Ljubelju in ob obeležju umrlim gornikom pod Storžičem.

 

V soboto 22. novembra je bil v programu v Domu Pod Storžičem pogovor o sodelovanju sorodnih nacionalnih organizacij. Pogovora sta se udeležila tudi predsednik GRZS Igor Potočnik in podpredsednik PZS Miro Eržen. Vsestransko je bilo predstavljenih vrsta pobud sodelovanja pri aktivnostih v Črni gori in Sloveniji.

 

Zadnji dan so reševalci GRS Tržič za goste pripravili prikazno vajo od poziva do reševanja ponesrečenca.

 

Obisk črnogorskih kolegov smo izkoristili tudi za pogovore o bodočem sodelovanju. V letu 2015 bodo črnogorski prijatelji gostili jubilejni 30. kongres IFMS zato smo veliko pogovorov namenili tudi izkušnjam in predlogom za izvedbo kongresa.

 

Članek o obisku je objavljen tudi na straneh GRZS; http://www.grzs.si/novice.php?pid=226#

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.