V Franciji slavijo sv. Bernarda kot patrona Alp in vojaških gornikov. Njemu v čast vsako leto pripravijo slovesnost v Grenoblu, pri trdnjavi La Bastille nad mestom, kjer je tudi spomenik 15.000 padlim francoskim vojaškim gornikom in muzej vojaškega gorništva.

Letos je bila slovesnost 17. junija, na slovesnost pa je bil prvič povabljen generalni sekretar IFMS brigadir Pograjc in kot predstavnik ZVGS predsednik brig Kavar. Francoska nacionalna organizacija vojaških gornikov UTM je s povabilom na slovesnost tako IFMS kot ZVGS izkazala veliko čast.

V slovesnem postroju nad Grenoblom je bil celoten 27. bataljon francoskih gorskih lovcev (Chasseurs Alpins). Častni postroj sta pregledala načelnik združenega štaba francoske vojske in poveljnik gorske brigade francoske vojske. Slovesnosti so prisostvovali predstavniki vlade, predstavniki drugih rodov francoske vojske, vojni veterani in predstavniki vseh sekcij UTM. Po slovesnosti so pripadniki enote specialcev gorske brigade izvedli kratko taktično vajo v kateri so ob bojnih in transportnem helikopterju sodelovala tudi bojna letala francoskih zračnih sil. V središču Grenobla je bila postavljena razstava opreme in oborožitve francoskih gorskih enot. Posebno pozornost je pritegnil razstavni prostor vojaške skupine za delovanje v visokogorju (GMHM - Groupe Militaire de Haute Montagne).

V okviru proslavljanja dneva francoskih vojaških gornikov je v Grenoblu potekala tudi letna skupščina UTM. Francoski vojaški gorniki so dobili novo vodstvo, ki mu bo odslej predsedoval Generalpodpolkovnik v pokoju Michel Klein, novi generalni sekretar UTM pa je postal podpolkovnik v pokoju Benoit Deleuze.
 
Zanimive povezave francoskih vojaških gornikov:
UTM - http://www.uniontroupesmontagne.fr/
GMHM - http://www.gmhm.terre.defense.gouv.fr/
Muzej - http://www.bastille-grenoble.fr/english/musee_troupes_uk.htm

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.