DNEVI IFMS V SLOVENSKIH GORAH 2007

 

Na pobudo veteranov ameriške 10. gorske divizije (10th Mountain Division) in veteranov elitnih enot nemških gorskih lovcev (Gebirgsjager) iz II. svetovne vojne, je bilo leta 1985 ustanovljeno mednarodno združenje pripadnikov gorskih enot (International Federation of Mountain Soldiers - IFMS). Motivi združenja so: prizadevanja za mir, negovanje gorniških tradicij in ohranjanje gorskega sveta, ter obujanje spomina na padle vojake v gorah. V IFMS je danes vključenih devet držav: Avstrija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Švica, ZDA in od leta 2000 tudi Slovenija. Pri nas IFMS deluje kot gorniška sekcija v okviru Združenja častnikov Slovenije. Še v letošnjem letu se namerava IFMS v Sloveniji razširiti v množičnejšo organizacijo, ki bo vključevala slovenske pripadnike nekdanjih planinskih enot, alpsko-izvidniških vodov slovenske Teritorialne obrambe in pripadnike gorske enote Slovenske vojske.

 

Združenje vsako leto organizira »Dneve IFMS« v eni izmed držav članic. Letošnji dnevi IFMS so potekali v Sloveniji v okviru 22. spominskega pohoda na Triglav, 13. in 14. julija. IFMS dni v Sloveniji se je letos udeležilo 30 pripadnikov gorskih enot iz Francije, Italije, Nemčije, Španije, Švice in Slovenije. Deset med njimi se jih je z Rudnega polja povzpelo na Triglav. Med petkovo slovesnostjo na Kredarici so se z minuto molka spomnili 6 rekrutov švicarske vojske iz Andermatta, ki so dan poprej izgubili življenja v snežnem plazu med gorskim urjenjem na Jungfrau.

 

 

Predstavnik IFMS, švicarski divizijski general Christian Josi, je na zaključni slovesnosti spominskega pohoda, v soboto na Rudnem polju, poudaril navdušenje nad lepotami slovenskih gora, urejenostjo planiskih poti in postojank ter množičnostjo in predanostjo gorništvu v Sloveniji.

 

V prilogi si lahko preberete članek o dogodku objavljen v biltenu švicarske IFMS

 

Naslovnica VSGS.jpg (69 kb)

Clanek v VSGS.jpg (129 kb)

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.