Dnevi IFMS so odlično uspeli.

 

Več kot štirideset vojaških gornikov iz Italije, Nemčije, Španije, Švice in Slovenije, ki so se udeležili Dnevov IFMS 2017, je v Sloveniji preživelo štiri čudovitre dneve in si ogledalo številne kraje ter se seznanilo z zanimivostmi in dogodki iz slovenske in svetovne zgodovine.

 

Srečanje se je začelo z otvoritveno slovesnostjo v Poljčah, ki so se je med drugimi udeležili tudi generalni sekretar IFMS brigadni general Renato Genovese, načelnik GŠ SV generalmajor Andrej Osterman, predsednik ZSČ generalmajor Alojz Šteiner, direktor Nato Centra odličnosti za bojevanje v gorah polkovnik Boštjan Blaznik, poveljnik 132. GORP polkovnik Robert Klinar ter župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

 

V okviru programa Dnevov IFMS so se udeIeženci srečanja na Mangartskem sedlu, kjer jih je pozdravil tudi župan Občine Bovec g. Valter Mlekuž, seznanili  s smučarsko tekmo ameriške 10. gorske divizije junija 1945 ter z dogodki iz 1. svetovne vojne na Bovškem, položili pa so tudi venec ob spomeniku junakom Rombona pri vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom. 

 

Tretji dan srečanja je potekal v bohinjskem koncu, kjer jim je župan Občine Bohinj g. Franc Kramar v pozdravnem nagovoru predstavil občino in njihove načrte za razvoj turizma v Bohinju. Gornike so »pozdravili« tudi štirje srčni možje in jih spomnili na bogato zgodovino in tradicijo slovenskega gorništva, na vojaškem pokopališču iz 1. svetovne vojne v Ukancu v Bohinju pa so udeleženci srečanja tudi položili venec.

 

V popoldanskem delu programa so udeleženci srečanja obiskali še Vojašnico Boštjana Kekca na Bohinjski Beli, kjer jih je že čakalo okusno kosilo, nato pa jim je poveljnik 132.GORP polkovnik Robert Klinar s svojimi sodelavci predstavil enoto, ki ji poveljuje, ter naloge, ki jih opravljajo. Zanimiv je bil tudi prikaz orožja in opreme ter ogled spominske sobe v vojašnici. Tudi sicer želimo poudariti veliko podporo, ki jo je 132.GORP nudil združenju pri organizacii Dnevov IFMS 2017!

 

Zadnji dan srečanja je bil namenjen ogledu Slovenskega smučarskega muzeja v Tržiču in obisku starega mejnega prehoda na Ljubelju. Tudi tokrat so se udeleženci s položitvijo venca  ob spomeniku iz 2. svetovne vojne podružnice taborišča Mauthausen na Ljubelju spomnili na žrtve in strahote vojne morije. Srečanje se je zaključilo z družabnim srečanjem in piknikom v Žejah, ki je se zavleklo pozno v noč in bo vsem udeležencem zagotovo ostalo še dolgo v spominu.

 

Program Dnevov IFMS, v okviru katerega je udeležence pozdravil tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije g. Miro Eržen, je bil obogaten tudi z zelo zanimivo predstavitvijo tovarne  ELAN in njihovih izdelkov, še posebej zadnje novosti, t.j. zložljive smučke, ki jo bodo uporabljali tudi v Slovenski vojski. Zelo zanimiva je bila tudi predstavitev Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki jo je pripravil direktor Boštjan Blaznik, v kateri je predstavil organiziranost in poslanstvo centra ter načrte, ki jih želijo uresničiti v prihodnje. Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti tudi direktorju centra in njegovim sodelavcem za izjemno sodelovanje in pomoč, brez katere Dnevi IFMS 2017 zagotovo ne bi uspeli tako, kot so.

 

Dnevi IFMS 2017 so zagotovo odlično uspeli, za kar ima največ zaslug neumorni Janez Kavar, brez pomoči Aleša Simčiča in Staneta Sove prav tako ne bi šlo! Še posebej pa velja omeniti in se zahvaliti številnim članom našega združenja, ki so s svojim delom in osebno angažiranostjo prispevali k uspešno izvedenemu programu srečanja.

 

Več fotografij je v Foto galeriji.

 

 

Slovensko - švicarsko planinarjenje

 

"Po končanih dnevih IFMS sva se udeleženca dnevov Aleš Simčič in Švicar Dominique Salathe dogovorila, da nadaljujeva druženje s pohodom v Julijske Alpe.

 

V nedeljo popoldan sva se odpeljala do Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, kjer si je Dominique sposodil čelado, ostalo opremo je dobil od mene, da sva lahko preplezala obe ferati nad Mojstrano. Po uspešnem vzponu sva se odpravila v Vrata, kjer sva prespala v Aljaževem domu. Zjutraj sva preko Luknje po Bambergerjeve poti in preko Triglavske škrbine dosegla vrh Triglava.

 

Zadovoljstvo Dominique ob tem dosežku, ki ga je dosegel brez problema, je bilo veliko. Vrh Triglava je imel že dolgo v načrtu, ki pa ga je dosegel prav ob Dnevih IFMS. Prespala sva na Kredarici, zjutraj pa odšla preko Rži do Staničeve koče. Od tam sva opravila vzpon na Rjavino.

 

Ob povratku v Staničevo kočo sva srečala celotno moštvo NATO centra (12) z direktorjem centra polkovnikom Boštjanom Blaznikom na čelu. Po prijetnem  druženju z njimi sva v deževnem vremenu sestopila preko Praga v Vrata. Vreme se je izboljšalo do sredine Praga, tako da je celo posijalo sonce in v dolino prišla že suha. Prespala sva v Aljaževem domu.

 

Drugo jutro sva se še pred njegovim odhodom v Švico odpeljala v Begunje do trgovine Elan, kjer si je Dominique ogledal kolekcijo smuči za turno smučanje in kupil nekaj planinske opreme".

 

Zapisal: Aleš Simčič

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.