Od 22. do 25. oktobra je potekal v Jaca, v španskih Pirinejih, XXIII. kongres mednarodne federacije vojaških gornikov IFMS. Kongresa se je udeležilo tudi šest članov delegacije ZVGS, pridružili pa so se ji še trije opazovalci.

Tema kongresa v Jaci je bila »Odnosi združenj vojaških gornikov z aktivnimi vojaškimi gorskimi enotami in drugimi veteranskimi organizacijami«.

 

Španski organizatorji so se pri organizaciji zelo potrudili in ustvarili med udeleženci sproščeno vzdušje prijateljstva in sodelovanja. Potek kongresa je bil združen s proslavljanjem dneva španskih gorskih enot in odhodom kontingenta španske vojske v Afganistan. Odhajajoči kontingent sestavljajo pripadniki španske gorske brigade »Aragon«. Kongres sicer ni prinesel revolucionarnih sprememb v delo IFMS. Zaznamovalo pa ga bo predvsem razvitje novega prapora IFMS, darila španske vojske mednarodnemu združenju. Na novem praporu visi tudi častni trak ZVGS, darilo Zveze častnikov Slovenije našemu združenju.

 

Naslednji kongres IFMS bo od 6. do 9. oktobra 2009 v Chamonixu. Francoski organizatorji najavljajo nekaj sprememb, zlasti v vsebinskem delu kongresa. Tako bo posebna pozornost kongresa posvečena tematskim predavanjem o izkušnjah iz bojevanja v gorah, udeleženci pa bodo tudi obiskali dve francoski tovarni gorniške opreme.

 

Dnevi IFMS 2009 bodo v okolici Siona v Švici, od 2. do 5. julija 2009. Švicarji so predstavili zanimiv program, ki bo vseboval tudi vzpon na 3025 m visok vrh Bella-Tola, ki pa ni (pre)zahteven. S kotizacijo 130 EUR za tridnevni program, bodo Dnevi IFMS 2009 zagotovo zelo zanimivi za mnoge člane ZVGS.

 

Slovenska delegacija se s kongresa IFMS v Jaca vrača zelo zadovoljna. Dokončno je potrejena organizacija jubilejnega XXV. kongresa IFMS junija 2010 v Sloveniji, prvič sočasno z letnim zasedanjem Mednarodnega združenja vojaških gorskih šol. Na kongresu je delegacija predstavila povabilo državam članicam IFMS za sodelovanje na »Partizanskih smučinah«, 31. januarja 2009 v Cerknem. Pobuda je vzbudila veliko pozornosti in tako januarja v Cerknem zagotovo lahko prvič pričakujemo mednarodno udeležbo na častitljivem slovenskem spominskem smučarskem tekmovanju.

 

Janez Kavar,
predsednik ZVGS in vodja delegacije

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.