V petek 29. septembra se je v španskem Trempu pod Perineji končal 27. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov - IFMS. Prisostvovali so mu predstavniki devetih članic IFMS, med njimi štiričlanska delegacija ZVGS. Na kongresu je bila prisotna tudi delegacija novustanovljene nacionalne organizacije vojaških gornikov Črne Gore - Klub vojnih planinara Črne Gore - Kapetan. Z odličnim nastopom in predstavitvijo so si Črnogorci prepričljivo pridobili status opazovalke v IFMS, ki bo ob tako zavzetem delu na naslednjem kongresu zagotovo prerasel v status desete polnopravne članice IFMS.

 
Kongres je organizirala španska organizacija vojaških gornikov Asociacion Espanola de Soldados veteranos de Montana in je potekal v delovnem in prijateljskem vzdušju. Tema letošnjega kongresa je bila: Veterani gorskih enot in prihodnost. Delegati so veliko razpravljali o prihodnosti IFMS in predlogih za spremembe. Francoska delegacija je predstavila predlog novega statuta IFMS, ki bo v razpravi do prihodnjega kongresa. Italijanska delegacija je prevzela aktivnosti za oblikovanje skupnega centralnega arhiva IFMS, ki bo oblikovan v Bergamu. Ameriška delegacija je predstavila poseben finančni fond, ki bo članicam IFMS na razpolago za sofinanciranje aktivnosti povezanih z zgodovino ameriške 10. gorske divizije (10th Mountain Division) iz obdobja II. svetovne vojne.
 
Na kongresu je bil na predlog slovenske delegacije za svoj drugi zaporedni mandat generalnega sekretarja IFMS soglasno potrjen brigadir Bojan Pograjc, ki zaradi vojaške dolžnosti v KFOR na kongresu  v Španiji ni mogel sodelovati. Naslednji, 28. kongres IFMS 2013, bosta prvič v zgodovini federacije organizirali dve nacionalni organizaciji skupaj - A.N.A. Italija in ZVG Slovenije. Vodilna vloga bo pripadla Italiji (Slovenija je 2010 samostojno gostila 25. kongres), bržkone bo kraj kongresa Videm (Udine) v Italiji, del aktivnosti pa bo potekal v Sloveniji, v Posočju - Kobaridu in Bovcu.
 
Slovenski prispevek kongresu v Španiji je bil znaten in zelo opazen. Generalnega sekretarja brigadirja Pograjca je uspešno nadomeščal podpredsednik ZVGS polkovnik Boštjan Blaznik. Z vrsto predlogov, ponovno izvolitvijo generalnega sekretarja iz vrst ZVGS in soglasjem za sodelovanje pri izvedbi naslednjega kongresa IFMS, je Slovenija potrdila svoj status ene vodilnih držav članic IFMS.
 
Foto: Fedja Vraničar st.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.