V Gorici v Italiji je od 3. do 6. septembra 2013 potekal 28. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov (IFMS), katerega so se udeležili predstavniki vseh 9 polnopravnih članic federacije in še zadnjič kot opazovalka tudi Črna gora.


V slovenski delegaciji so bili Janez Kavar, predsednik, Slavko Delalut, sekretar, Fedja Vraničar ml., član IO ZVGS in Tomaž Leban, praporščak.

Tema letošnjega kongresa »Vojaški gorniki za enotnost in mir v svetu« Zelo odmeven prispevek je pripravil član slovenske delegacije Fedja Vraničar ml., ki je predstavil usposabljanje in delovanje pripadnikov gorskih enot SV v Afganistanu.

Zelo  pomembne so sprejete spremembe Statuta IFMS, med katerimi posebej poudarjamo rabo jezikov, ki sedaj predvideva, da so vsi jeziki članic IFMS tudi uradni jeziki, dokumenti in uradna gradiva pa so zapisani v angleškem jeziku.

Izvršilni odbor IFMS je tudi potrdil predlog slovenskega združenja, da se Medalja IFMS za zasluge podeli Tomažu Lebanu in Slavku Delalutu.

Na pobudo slovenskega in nemškega združenja je bil sprejet predlog, da se v zadnji polovici meseca novembra 2013 pripravi delovni posvet (delavnica) na temo »IFMS - pot naprej?« Dvodnevno srečanje bo organizirala Slovenija.

Kongres je na predlog Izvršilnega odbora IFMS tudi potrdil organizacijo naslednjega kongresa IFMS v Švici, organizacija kongresa IFMS v letu 2015 pa je bila ponujena Črni gori, ki je bila na kongresu sprejeta v IFMS kot polnopravna članica, kar je tudi za naše združenje, ki je bilo njihov mentor, vsekakor veliko priznanje.

Na povabilo ZVGS so se Dneva IFMS in zasedanja generalne skupščine IFMS udeležili tudi pripadniki 132. gorskega polka SV na čelu s poveljnikom ppk. Anžetom Rodetom.
 
P.s. Ob robu uradnega programa Dneva IFMS smo pod Mangartom pripravili krajšo slovesnost, na kateri so ob prisotnosti številnih ljubiteljev gora župan Občine Bovec Siniša Germovšek in predsednik ZVGS Janez Kavar odprla informativno tablo v spomin na smučarsko tekmo ameriških vojakov leta 1945 in njeno ponovitev leta 2011, veleposlanik ZDA v Sloveniji N.E. Joseph Mussomeli in predstavnica ameriškega združenja pa drugo tablo prav tako posvečeno tem dogodkom.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.