Delavno in slovesno v Mittenwaldu

Ob letošnjem Dnevu Evrope, 9. maja 2015, je v Mittenwaldu na Bavarskem potekala slovesnost ob 30. obletnici ustanovitve IFMS. Slovesnost je bila združena z delavnico o prihodnosti Mednarodne federacije vojaških gornikov. Slovesnost častitljivega jubileja IFMS je po tridesetih letih potekala v vojašnici gorske enote nemške vojske, v istem objektu kot ob ustanovitvi federacije. Prisotni predsedniki nacionalnih organizacij so podpisali nov statut federacije.

Sicer pa je ob slovesnosti potekala še zelo uspešna dvodnevna delavnica o prihodnosti IFMS. Na delavnici so bili prisotni trije nekdanji generalni sekretarji IFMS: upokojeni general Ernst Coqui iz Nemčije (1991 - 1994), gospod Sergio Bottinelli iz Italije (1997 - 2000) in gospod Hans Peter Walker iz Švice (2000 - 2006). Delavnico je vodil sedanji generalni sekretar brigadir Bojan Pograjc iz Slovenije, ki bo po šestih letih (2009 - 2015) dolžnost predal novemu. Predstavil se je tudi eden izmed kandidatov za novega generalnega sekretarja, brigadni general Renato Genovese iz Italije. Nov generalni sekretar IFMS bo izbran na letošnjem 30. kongresu IFMS v črnogorski Budvi (30.9. - 4.10.2015).

 

Slovensko vojaško gorništvo je bilo na delavnici deležno velike pozornosti, tudi z informiranjem o ustanovitvi novega NATO COGB, ki ga je predstavil direktor centra polkovnik Boštjan Blaznik. Prisotni na slovesnosti in delavnici v Mittenwaldu so se pri spomeniku vojaškim gornikom na Hohe Brendten še spoštljivo poklonili spominu vsem padlim in umrlim vojakom v gorah.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.