V Budvi v Črni gori je od 30. septembra do 4. oktobra 2015 potekal 30. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov (IFMS), katerega so se udeležili predstavniki vseh 10 polnopravnih članic federacije.

Kongres se je sicer začel z zasedanjem Izvršilnega odbora IFMS, na katerem je generalni sekretar brig. Pograjc podal pregled opravljenih nalog v preteklem obdobju. Delegatom je bil vročen tudi delovni osnutek Akcijskega načrta za delo IFMS v obdobju 2016 – 2021.

 

Izvršilni odbor IFMS je soglasno podprl italijansko kandidaturo brigadnega generala Renata Genoveseja za novega generalnega sekretarja IFMS.

 

Na zasedanju Generalne skupščine so bili predlogi Izvršilnega odbora IFMS tudi soglasno potrjeni. Po dodatni informaciji ameriškega predstavnika v IFMS pa je skupščina potrdila, da bo naslednji kongres IFMS v Avstriji, organizacija kongresa IFMS v letu 2017 pa je bila zaupana Združenim državam Amerike.

Na predlog ZVGS je Medaljo IFMS za zasluge prejel tudi naš član Albert Vodovnik.

 

V okviru programa kongresa IFMS smo si udeleženci ogledali Pomorski muzej v Tivtu, položili smo tudi venec pri spomeniku Lovčenska vila v Cetinju in pri spomeniku na griču Gorica v Podgorici. Na poti do Njegoševega muzeja na Lovčenu je bila delegatom na vojaškem poligonu prikazana tudi oprema in orožje, ki ju uporabljajo pripadniki gorskih enot Vojske Črne gore.

 

Slovenski prispevek je bil tudi na kongresu v Črni gori zelo opazen in tudi večkrat omenjen. Še posebej so se črnogorski organizatorji javno zahvali slovenskemu združenju in prejšnjemu predsedniku ZVGS Janezu Kavarju za prispevek in pomoč, ki jim je bila dana na njihovi poti v IFMS kot tudi pri organizaciji XXX. kongresa IFMS v Budvi.

 

Prav tako se je ameriška delegacija zahvalila za odlično sodelovanja ZVGS z ameriško 10th Mountain Division, še posebej ob njihovem obisku v Bovcu.

Črna gora se je izkazala z odlično organizacijo kongresa in s pripravo vseh spremljajočih aktivnosti.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.