Clayton, ZDA, 13. - 17. september 2017

V mestu Clayton (država New York) v ZDA je v času od 13. do 17. septembra 2017 potekal 32. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov, ki se ga je v imenu Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležil predsednik ZVGS Slavko Delalut.

 

Letošnjega kongresa so se udeležili predstavniki nacionalnih združenj iz Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije, Španije in Združenih držav Amerike.

Po programu srečanja je prvi dan potekalo zasedanje Izvršilnega odbora IFMS v formatu predsednikov in sekretarjev nacionalnih združenj, ki pripravi sklepe in zaključke za skupščino, ki jih zadnji dan kongresa tudi potrdi.

 

Generalni sekretar IFMS briggen. Renato Genovese je v uvodu predstavil poročilo o svojem delovanju v preteklem enoletnem obdobju in izpostavil obiske v Španiji, Sloveniji in v Črni gori. Posebej je izpostavil Dneve IFMS, ki jih je meseca junija odlično pripravilo in izvedlo ZVGS. Prav tako je javno izpostavil in se zahvalil ZVGS za pomoč in podporo, ki jo nudimo generalnemu sekretariatu IFMS pri delovanju spletnih strani IFMS. 

 

V nadaljevanju zasedanja smo nacionalni predstavniki predstavili povzetek letnih poročil delovanja nacionalnih združenj, ki bi jih sicer morala vsa združenja predhodno v pisni obliki poslati generalnemu sekretarju.

 

Glede organizacije naslednjega kongresa IFMS, ki bi moral biti po sklepu s kongresa v Innsbrucku na Poljskem, pa so Poljaki zaprosili za odložitev, je bil sprejet sklep, da generalni sekretar ponovno kontaktira poljsko združenje, da kongres vseeno pripravi. Če to ne bo mogoče, bo kongres IFMS leta 2018 organizirala Italija. Kraj in čas bosta določena naknadno.

 

Izvršilni odbor je sprejel tudi sklep, da IFMS odpre svoj bančni račun, ki bo poenotil finančno poslovanje, nacionalnim združenjem pa med drugim tudi omogočil, da bodo lahko svoje letne finančne obveznosti (članarina) poravnale tudi že pred kongresom.

 

Ameriško združenje je kongres organiziralo zelo strokovno in profesionalno, tudi s sodelovanjem enot ameriške vojske iz Fort Druma, ki so kongres logistično podprle. Za udeležence je bilo v času kongresa poskrbljeno, da smo informacije dobivali pravočasno, vse načrtovane aktivnosti so bile tudi dejansko realizirane.

Zahvala za sodelovanje predsednika ZVGS na kongresu gre tudi Zvezi slovenskih častnikov, ki je finančno podprla in omogočila moje potovanje in bivanje v ZDA. V Združenju vojaških gornikov upamo in pričakujemo, da se bo razumevanje in podpora ZSČ našim aktivnostim v IFMS nadaljevala tudi v prihodnje.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.