Verona, 25. - 28. september 2018

V Veroni je v času od 25. do 28. septembra 2018 potekal 33. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov, ki sta se ga je v imenu Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležila predsednik ZVGS Slavko Delalut in član ZVGS Andrej Mrzlikar.

Letošnjega kongresa so se udeležili tudi predstavniki nacionalnih združenj iz Avstrije, Črne gore, Italije, Nemčije, Španije, Poljske, Bolgarije in Združenih držav Amerike. Precej opazna in z neodobravanjem je bila sprejeta odsotnost Francije!

 

Po programu srečanja je prvi dan potekalo zasedanje Izvršilnega odbora IFMS v formatu predsednikov in sekretarjev nacionalnih združenj, ki pripravi sklepe in zaključke za skupščino, ki jih zadnji dan kongresa tudi potrdi. Uvodoma smo potrdili poročilo z lanskega kongresa IFMS v Claytonu ZDA.   Generalni sekretar IFMS briggen. Renato Genovese je v nadaljevanju poročal o svojem delovanju v preteklem enoletnem obdobju in pri tem ponovno pozval vsa nacionalna združenja, da redno objavljajo na spletnih straneh IFMS novice, sporočila in vabila na dogodke, ki jih pripravljajo. Prav tako je javno izpostavil in se zahvalil ZVGS za pomoč in podporo, ki jo nudimo generalnemu sekretariatu IFMS pri delovanju spletnih strani IFMS. 

 

Nacionalni predstavniki smo nato predstavili povzetek letnih poročil delovanja naših združenj. Na našo sugestijo je generalni sekretar tudi izrecno zahteval, da morajo vse države udeleženke v prihodnje sodelovati tudi z ustreznimi simboli združenja (prapori, zastave, uniforme..) in tudi na ta način dostojno zastopati svojo državo!

 

Precej časa je bilo na kongresu namenjenega delovanju in organiziranosti bolgarskega združenja, ki ga je v preteklosti zastopala organizacija, katere ustroj, organiziranost in delovanje v celoti niso ustrezala pogojem za članstvo v IFMS. Člani Izvršilnega odbora IFMS smo zato sprejeli sklep, da se Bolgarijo črta kot članico IFMS, in da se ji ponovno dodeli format opazovalke, vse dokler se ne bodo reorganizirali, pripravili ustrezen statut in z vsem seznanili članice federacije.

Pri potrjevanju kandidatov za organizacijo naslednjega kongresa se je ponovno zapletlo pri poljskem združenju, ki na konferenco nikakor ni bilo pripravljeno in tudi ni dalo jasnega odgovora ali so pripravljeni prevzeti organizacijo, ki so jo enkrat že sprejeli, in nato zavrnili. Do dokončne odločitve in potrditve je prišlo šele na generalni skupščini, ko so Poljaki dokončno potrdili organizacijo kongresa leta 2019. Naslednji dve organizatorici kongresov bosta Nemčija in Francija.

Izvršilni odbor je prav tako potrdil predloge nacionalnih združenj za podelitev IFMS Priznanj za zasluge, ki jih je bilo treba poslati skupaj z ustreznimi obrazložitvami še pred kongresom. Slovenija je za priznanje predlagala člana ZVGS Andreja Mrzlikarja. Vsi predlogi so bili soglasno podprti in predlagani skupščini v sprejem.

 

V času kongresa smo opravili številne pogovore in izmenjali stališča s predsedniki nacionalnih združenj o nekaterih aktivnostih, ki jih bomo izvedli še v tem in naslednjem letu ter o prioritetnih nalogah, ki bi jih morala IFMS načrtovati in izvajati v prihodnje.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.