Na povabilo predsednika italijanskega združenja vojaških gornikov (Assoziazione Nazionale Alpini), ki v letošnjem letu slavi 100 letnico ustanovitve, se je  štiričlanska delegacija Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležila že 92. letnega srečanja, ki je tokrat potekalo v Milanu.

 

Na srečanju se vsako leto zberejo predstavniki in vojaški gorniki iz vseh sekcij v Italiji, kot tudi tisti v številnih državah širom po svetu, kjer so ustanovljene sekcije alpinov.

 

Kot je to že ustaljena praksa, so bile tudi letos na Adunato povabljene države, članice Mednarodne federacije vojaških gornikov. Tako so bila letos prisotna nacionalna združenja iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Španije, Švice, Francije, Poljske in kot gostje tudi iz Bolgarije.

Za slovensko združenje pomeni vsakoletna udeležba na srečanju tudi priložnost, da se srečamo z nekaterimi italijanskimi skupinami in sekcijami, s katerimi imamo vzpostavljeno dolgoletno sodelovanje, še pomembnejša pa so srečanja in pogovori z nacionalnimi druženji, prisotnim na Adunati.

 

Tako so bili tokratni pogovori namenjeni bližajočemu se kongresu IFMS, ki bo meseca septembra potekal na Poljskem ter aktivnostim bolgarskega združenja pri pripravi dokumentov, ki jim bodo zagotavljali ponovno članstvo v Mednarodni federaciji vojaških gornikov.

 

Slavko Delalut, predsednik ZVGS

 

 


 

Slovenski vojaški gorniki na Adunati Nacionale v Trentu

 

Na povabilo italijanskega združenja vojaških gornikov (A.N.A.) se je delegacija ZVGS, ki so jo sestavljali podpredsednik ZVGS in vodja delegacije Aleš Simčič, praporščak Tomaž Leban in član ZVGS Andrej Mrzlikar, udeležila 91. srečanja Adunata Nacionale, ki je potekalo v Trentu v Italiji, v času od 11. do 13. maja 2018.

 

V soboto, 12. maja, je bilo v mestnem gledališču slavnostno zasedanje A.N.A. ki so se ga udeležili predstavniki vseh združenj A.N.A. iz Italije in tujine, ter nacionalna združenja članic IFMS iz Italije, Bolgarije, Francije, Nemčije, Poljske, Španije, Švice in Slovenije.

Zadnji dan srečanja je bil namenjen zaključni slovesni paradi po mestnih ulicah, kjer se je zbralo več deset tisoč prebivalcev in drugih obiskovalcev iz cele Italije.

 

Prireditev smo tudi izkoristili za druženje z ostalimi članicami IFMS in pogovore o naslednjem kongresu IFMS, ki bo letos v Bolgariji.

 

Zapisal: Aleš Simčič

 

 


 

Slovenski vojaški gorniki na Adunati Nacionale v Trevisu

 

Na povabilo italijanskega združenja vojaških gornikov (A.N.A.) se je delegacija ZVGS, ki so jo sestavljali predsednik ZVGS in vodja delegacije Slavko Delalut, podpredsednik ZVGS Aleš Simčič, praporščak Tomaž Leban in član ZVGS Andrej Mrzlikar udeležila 90. srečanja Adunata Nacionale, ki je potekalo v Trevisu v Italiji.

 

V soboto, 13. maja, je bilo v mestnem gledališču slavnostno zasedanje A.N.A. ki so se ga udeležili predstavniki vseh združenj A.N.A. iz Italije in tujine, ter nacionalna združenja članic IFMS iz Španije, Francije, Bolgarije, Nemčije, Švice in Slovenije.

Zadnji dan srečanja je bil namenjen zaključni slovesni paradi po mestnih ulicah, kjer se je zbralo več deset tisoč prebivalcev in drugih obiskovalcev iz cele Italije.

 

Prireditev smo tudi izkoristili za dodatno promocijo in posredovanje podatkov članicam IFMS o Dnevih IFMS, ki jih letos organizira ZVGS. Generalni sekretar IFMS, brigadni general Renato Genovese, je na krajšem srečanju s predstavniki držav udeleženk predstavil nekatere svoje aktivnosti in povedal tudi, da se bo udeležil dnevov IFMS v Sloveniji.

 

Zapisal: Slavko Delalut

 

 


 

Na 89. Adunati v Asti

 

Na povabilo italijanskega združenja vojaških gornikov (A.N.A.) se je delegacija ZVGS, ki so jo sestavljali sekretar ZVGS Slavko Delalut, vodja delegacije, Tomaž Leban, praporščak, Andrej Mrzlikar, član in Albert Vodovnik, član, udeležila 89. srečanja Adunata Nazionale, ki je potekalo od 13. do 15. maja v mestu Asti v Italiji.

 

Po programu srečanja se je slovenska delegacija prvi dan udeležila slavnostnega mimohoda delegacij IFMS in drugih udeležencev srečanja po ulicah mesta Asti, ki ga je spremljalo veliko število gledalcev, in se je zaključil s pozdravno slovesnostjo na mestnem trgu.

V soboto, 14. maja, je bilo najprej slavnostno zasedanje A.N.A. v mestnem gledališču, ki so se ga udeležili predstavniki vseh združenj A.N.A. iz Italije in tujine, nacionalna združenja IFMS, najvišji politični predstavniki mesta in pokrajine ter najvišji poveljniki italijanskih vojaških gorskih enot.

 

Tokratnega srečanja so se poleg številnih vojaških gornikov iz Italije in tujine udeležila tudi nacionalna združenja vojaških gornikov, ki so članice Mednarodnega združenja vojaških gornikov (IFMS), iz Slovenije, Francije, Nemčije, Španije, Italije, Švice ter kot gost še predstavnik Bolgarije.


Zadnji dan srečanja je bil namenjen zaključni paradi po mestnih ulicah, kjer se je zbralo več deset tisoč prebivalcev in drugih obiskovalcev iz cele Italije.

 

Prireditev smo tudi izkoristili za ponovno povabilo poveljniku italijanskih Alpinov genppk. Federicu Bonati za obisk in udeležbo na spominski slovesnosti pri Krnskem jezeru novembra letos.

 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.