Kljub temu da je bila slovesnost v dolini Zajzere letos s strani naših italijanskih kolegov alpinov zaradi koronavirusa odpovedana, smo se v združenju odločili, da s položitvijo venca in s praporjem počastimo spomin na padle vojake pri spominski kapelici. Na tem mestu so pokopani tudi številni slovenski vojaki.  V nekdanji vojašnici smo med mnogimi videli ponosno plapolati tudi slovensko zastavo.

 

 

 

Zapisal: Tomaž Pirjevec

 


 

Zajzera 2019

 

V Zajzeri v Kanalski dolini se je tradicionalne (25. zapored) spominske slovesnosti udeležilo osem predstavnikov Združenja vojaških gornikov Slovenije.

 

Bili smo ponosni in zadovoljni, da so organizatorji poskrbeli, da smo letos dvignili slovensko zastavo ob zvokih slovenske himne. Naš član pa je izredno usklajeno s takti in dolžino himne dvignil našo zastavo na jambor. Tradicionalno je zazvenela tudi slovenska beseda ob branju Molitve slovenskih vojaških gornikov. Župan lokalne občine g. Boris Prešeren nas je tradicionalno pozdravil v slovenščini. Z njim smo pred odhodom naredili še skupinsko fotografijo.

 

Lokalni organizatorji so nam predali spominsko zastavico za našo udeležbo.

 

 


 

Zajzera 2018

 

Na povabilo italijanskih vojaških gornikov A.N.A., sekcije iz Vidma (Udine), se je štiričlanska delegacija ZVGS udeležila spominske slovesnosti, ki jo organizirajo alpini iz Naborjeta (Malborghetto-Valbruna) v spomin padlim v 1. svetovni vojni v dolini Zajzera (Saisera), prelepi dolini pod Julijskimi alpami, pod Montaževo in Viševo skupino gora v Kanalski dolini na severovzhodnem delu Italije.

 

Slovenska delegacija je tako kot italijanska in avstrijska delegacija položila venec na vojaškem pokopališču. Sledili so govori, v katerih so se govorniki spomnili trpljenja ljudi med 1. svetovno vojno in številnih vojaških in civilnih žrtev; na nagrobnih kamnih so izklesani tudi številni slovenski priimki. Naglašen je bil poziv k skupnemu aktivnemu delovanju v smeri miru, prijateljstva in sožitja med narodi. Lepo je bil sprejet govor predstavnika ZVGS v slovenskem jeziku.

 

Poleg evropske, italijanske in avstrijske je na drogovih plapolala slovenska zastava in poleg mnogoštevilnih praporov je bil tudi prapor ZVGS. Svečanost se je nadaljevala z mašo pri kapelici in zaključila z druženjem ter obljubami, da se prihodnje leto spet snidemo.

 

 


 

V dolini Zajzera 2017

 

Srečanja in slovesnosti "Združeni v miru", ki je bilo v nedeljo 9. julija 2017, v dolini Zajzera (Val Saisera), nad Ovčjo vasjo (Valbruna), se je udeležila tudi delegacija ZVGS. Slovesnost vsako leto pripravi sekcija A.N.A. iz Vidma (Udine) oziroma skupina A.N.A. iz Ukev (Malborgheto).

 

Govorniki so se spomnili dogodkov med prvo svetovno vojno, ko je v dolini Zajzera potekalo bojevanje v visokogorju med avstro-ogrsko in italijansko vojsko. Grobovi, med njimi številni s slovenskimi imeni in priimki, pričajo o nesmiselnem početju, zato je bil še posebej naglašen pomen zaveze miru in medsebojnem spoštovanju med narodi na tem delčku sveta. Lepo je bil sprejet tudi govor predstavnika ZVGS v slovenskem jeziku.

 

Naše delegacije je bil vesel in je z nami kratko poklepetal gospod Mario Gariup, zaveden zamejski duhovnik iz bližnjih Ukev (Ugovizza), ki je daroval tudi spominsko mašo v kapeli Fiorit na koncu zatrepa Zajzera.

 

Srečanje je priložnost za vzdrževanje in krepitev prijateljskih odnosov z italijanskimi in avstrijskimi vojaškimi gorniki, zato bi bilo primerno, da se prireditve udeležujemo tudi v bodoče.

 

 


 

Slovesno pod Kugyevimi vršaci

 

V dolini Zajzera (Val Saisera), nad Ovčjo vasjo (Valbruna), v osrčju Julijcev, je bilo v nedeljo 12. julija 2015 že 21. srečanje "Združeni v miru", ki jo vsako leto pripravi sekcija A.N.A. iz Vidma (Udine) oziroma skupina A.N.A. iz Ukev (Malborgheto). Skupno s prijatelji iz Italije in Avstrije se je tudi letos srečanja udeležila delegacija ZVGS.


Nad dolino Zajzera sta si v I. svetovni vojni stali zelo blizu nasproti avstroogrska in italijanska vojska. V vrhunskih aktivnostih visokogorskega bojevanja na taktični ravni, je avstroogrske patrulje s pretežno vojaki slovenskega rodu, uril in usmerjal dr. Julius Kugy. Tod so nastale zgodbe za njegovo edino knjigo o vojni - Vojne podobe iz Julijskih Alp.

Italijanski vojaški gorniki v okviru IFMS vse bolj vzpodbujajo trilateralno sodelovanje ob tromeji. Čutiti je iskreno prijateljstvo in željo po sodelovanju. V skupnem spominu na vse padle v I. svetovni vojni in vse padle in umrle vojake v gorah, smo si ob slovesu obljubili, da se naslednje leto spet srečamo!

 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.