Dne 6. in 7. junija smo v Bovcu in Logu pod Mangartom gostili skupino petintridesetih ameriških veteranov in članov združenja 10. gorske divizije - 10th Mountain Division Association.

 
V soboto 6. junija jih je sprejel bovški župan in poslanec DZ Daniel Krivec. Na večerji z Američani pa jih je s svojo prisotnostjo počastil še podpredsednik DZ dr. Vasja Klavora. Bovška skupina 1313 jim je po večerji pripravila izvrsten nastop.
 
Nedeljo 7. junija so naši ameriški gostje začeli s slovesnostjo polaganja venca na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom. Ob prisotnosti praporščakov slovenskih vojaških in policijskih veteranskih združenj so venec ob spomeniku padlim vojakom v gorah položili brigadir SV Bojan Pograjc, dolgoletni predsednik združenja 10. gorske divizije gospod John Duffy in predsednik ZVGS brig (v p.) Janez Kavar. Nastopil je tudi pihalni kvintet SV. Slovesnost je bila zelo lepo pripravljena in je pustila globok vtis tako na ameriških gostih kot pri slovenskih udeležencih. Po slovesnosti na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom je Vojaški muzej SV v hotelu Šola odprl razstavo - Velika tekma 10. gorske divizije na Mangartu, 3. junija 1945. Na odprtju razstave so spregovorili mag. Žarko Mlekuž, domačin iz Loga pod Mangartom, brig (v p.) Janez Kavar, soavtor razstave in gospod John Duffy, predstavnik združenja 10. gorske divizije. Otvoritev razstave je popestril pihalni kvintet orkestra SV. Razstavo so si z velikim zanimanjem ogledali ameriški in številni slovenski gostje. Ob razstavi je vojaški muzej SV izdal tudi ličen in zanimiv dvojezični katalog.
 
Ameriški gostje so obiskali Slovenijo v okviru tradicionalnega obiska nekdanjih evropskih bojišč 10. gorske divizije. V skupini je bilo devet veteranov, vsi v starosti že nad osemdeset let. Prav tako je bilo v skupini vrsta simpatizerjev ameriškega združenja. Očetje simpatizerjev so bili pripadniki slovite 10. gorske divizije, mnogi so bili v letu 1945 na Bovškem ali bližnji okolici. Slovenijo so Američani zapuščali z iskrenimi izrazi hvaležnosti za topel sprejem in pozornost, ki jo je v Sloveniji zgodovina 10. gorske divizije deležna.
 
Razstava Vojaškega muzeja SV o 10. gorski diviziji naj bi naslednje leto odšla v ZDA. Še pred tem bo obiskala nekaj slovenskih krajev. Obisk ameriških veteranov in razstavo je posnela tudi ekipa dokumentarnega programa TV Slovenija, ki pripravlja oddajo o zavezniški vojaški upravi v Posočju v letih 1945 do 1947.

 Oglejte si tudi fotogalerijo...

Fotografije: Dominik Grmek, Aleš Guček, Janez Kavar in Tomaž Pirjevec

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.