V zvezni državi New York je od 1. do 3. julija potekalo srečanje aktivnih, rezervnih in upokojenih pripadnikov 10. gorske divizije ameriške vojske, ki domuje na severu ZDA v malem mestu Watertown.


Izredno lepo pripravljenega srečanja, ki je namenjeno nekdanjim in sedanjim pripadnikom divizije ter njihovim družinskim članom  se je na posebno povabilo oboroženih sil ZDA udeležila tudi delegacija IFMS, ki jo je vodil brigadir mag. Bojan Pograjc generalni sekretar Mednarodnega združenja vojaških gornikov. Člana delegacije pa sta bila še podpolkovnik Boštjan Blaznik, poveljnik Gorske šole SV in brigadir v pokoju Janez Kavar, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije.


V sklopu tradicionalne že 25.obletnice reaktiviranja 10. divizije ameriške vojske  je delegacijo IFMS in ZVG sprejel tudi poveljnik enote general James  Terry.


V razgovoru so bila izmenjana mnenja glede  angažiranja sil in zmogljivosti v Afganistanu ter krepitvi sodelovanja v okviru Mednarodne federacije vojaških gornikov.


V sklopu obiska so se udeleženci srečanja poklonili pripadnikom 10. divizije ameriške vojske, ki so izgubili življenje v številnih operacijah in misijah na katerih ta enota, ki velja v oboroženih silah ZDA za najbolj premestljivo, sodeluje.
 
Združenje vojaških gornikov je ob robu srečanja pripravilo tudi izredno odmevno razstavo, katere avtorja sta Janez Kavar in Gregor Kastelic,  o izvedbi smučarske tekme na pobočjih Mangarta v letu 1945 ter o pravkar izvedenem kongresu IFMS v Sloveniji.

Kot zanimivost in izredno naključje je potrebno omeniti, da smo med udeleženci srečanja spoznali tudi upokojenega pripadnika enote, ki se je udeležil tekme v letu 1945 hkrati pa je bil takrat tudi v vlogi traserja proge.

V naslednjem letu v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani, občino Bovec in Slovensko vojsko načrtujemo ponovitev te enkratne tekme.

 

Ppk Boštjan Blaznik

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.