Dobra dva tedna po zaključku srečanja pripadnikov ameriške 10. gorske divizije je bil na obisku v Sloveniji predsednik združenja naslednikov* (Descendants) veteranov divizije Val Rios. Val-ov oče, Cruz Rios je bil vojak (mulovodec) v 87. polku divizije (87 - K) in tako tudi v Posočju od maja do julija 1945.

Cruz Rios je v tem obdobju posnel vrsto barvnih(!) fotografij, med njimi tudi v Žagi, Kobaridu, Bovcu in ob Rajbeljskem jezeru pod Predilom. Cruz Rios je fotografiral s fotoaparatom Argus C2 na 35 mm Kodachrome filme. Leta 2006 je Val Rios izdal knjigo očetovih vojnih posnetkov  z naslovom "In My Father's Foxholes and Footsteps". Veteran Cruz Rios v starosti 91 let živi v mestu Fresno v Kaliforniji. Val Rios je CD z vsemi očetovimi posnetki izočil predsedniku ZVGS brig Kavarju med nedavnim obiskom v ZDA.
 
Med obiskom v Sloveniji je Val Rios s predsednikom Kavarjem obiskal Bovec, log pod Mangartom, Predil, Mangartsko sedlo in prizorišče smučarske tekme 10. gorske divizije 3. junija 1945, Rajbeljsko jezero ter Kobarid in vas Žaga, kjer je kot vojak deloval njegov oče Cruz. Med obiskom sta se s Kavarjem pogovarjala o bodočem sodelovanju med obema združenjima vojaških gornikov ter delovanju ameriškega združenja v IFMS. Leta 2012 nasledniki veteranov 10. gorske divizije načrtujejo nekajdnevo ekskurzijo v Sloveniji.
 
* Ameriška nacionalna organizacija vojaških gornikov je sestavljena iz veteranov 10. gorske divizije (15.7.1943 do 11.8.1945, divizija je bila reaktivirana 13.2.1985) http://www.10thmtndivassoc.org/ in združenja naslednikov veteranov (Descendants) http://10thmtndivdesc.org/. Veterani 10. gorske divizije so bili leta 1985 med pobudniki ustanovitve mednarodne federacije vojaških gornikov IFMS.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.