V Watertownu, v ameriški zvezni državi New York, je potekalo od 30. junija do 4. julija 2010, srečanje članov ameriškega združenja vojaških gornikov (10th Mountain Division Association Inc.) Na povabilo ameriškega združenja se ga je udeležila tudi delegacija IFMS in ZVGS, brigadir mag. Bojan Pograjc, podpolkovnik Boštjan Blaznik in brig (v p.) Janez Kavar. Srečanje je prineslo vrsto zanimivih dogodkov in snidenj, tudi v povezavi s Slovenijo.

 
V ogromni in sodobno opremljeni vojaški bazi Fort Drum v Watertownu (NY) stoji spomenik v spomin vsem pripadnikom ameriške 10. gorske divizije. Osrednja skulptura spominskega obeležja nosi naslov "Climb to Glory" (Vzpon k veličastnosti). Skulptura ponazarja pripadnika 10. gorske divizije v uniformi in z orožjem iz leta 1945, ki na alpinistični vrvi varuje vojaka divizije v sodobni uniformi in opremi. Nekoč in danes, predhodniki in nasledniki, simbolno sporočilo alpinistične vrvi... Poseben detajl skulpture je komaj opazen mirovniški znak na nabojniku puške sodobnega vojaka - sporočilo miru avtorice skulpture.
 
Udeležencem srečanja je pripravil predavanje "Soldiers on Skis" (Vojaki na smučeh) znani ameriški smučarski zgodovinar Dr. John Allen iz New Hampshire (New England Ski Museum). Dr. Allen je lani oktobra obiskal Slovenijo in predaval o zgodovini smučanja na Blokah, v Tržiču, Logu pod Mangartom, Ljubljani in na sedežu PDRIU SV v mariborski Kadetnici.
 
Med srečanjem v Watertownu je bila predstavljena tudi razstava "Velika tekma 10. gorske divizije na Mangartu, 3. junija 1945". Razstavo sta lani pripravila Vojaški muzej SV in naše slovensko združenje vojaških gornikov, predstavitev razstave v ZDA pa je omogočila Zveza slovenskih častnikov. Eden izmed udeležencev srečanja, veteran 10. gorske divizije, je bil tudi oseminosemdesetletni Karl Stingl. Takrat vojak Stingl, sicer odličen alpski smučar in kasneje trener smučarske ekipe Univerze Washington (University of Washington), je bil pobudnik smučarske tekme na Mangartu leta 1945 in traser proge. Stingl je na tekmi na Mangartu tudi tekmoval. Razstave o mangartski tekmi v Watertownu se je izredno razveselil.
 
Leta 1943 formirano ameriško 10. gorsko divizijo so sestavljali v večini prostovoljci, smučarji in gorniki. Po razformiranju divizije novembra 1945 je mnogo pripadnikov divizije našlo zaposlitev v ameriški "smučarski industriji". Udeleženec srečanja je bil tudi veteran John Woodward. Kot uspešen poslovnež v smučarskem svetu je bil Woodward v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pobudnik in začetnik uvoza smučarskih čevljev Alpine iz Žirov v ZDA in kasneje tudi slovenskih smuči Elan. Woodward je na srečanju navdušeno pripovedoval o kvalitetnih slovenskih smučarskih proizvodih in uspešnem poslovnem sodelovanju.
 
Razstava o ameriški smučarski tekmi na Mangartu junija 1945 predstavlja tudi del skupne slovensko-ameriške vojaške zgodovine. Po Watertownu bo na pobudo veleposlanika RS v ZDA Romana Kirna, obiskala še nekaj krajev v ZDA, ki so povezani s trenutnim ameriško-slovenskim vojaškim sodelovanjem (Washington DC, New York, Cleveland in Denver). Prvo postavitev po Watertownu naj bi razstava doživela ob obisku ministrice za obrambo Dr. Ljubice Jelušič na Veleposlaništvu RS v Washingtonu DC. O potovanju razstave po ZDA so se na veleposlaništvu pogovarjali veleposlanik RS v ZDA gospod Kirn, vojaški ataše v ZDA polkovnik Graber in predsednik ZVGS brig Kavar.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.