Morda bodo naši zanamci zares kdaj, kje prebrali, da je bilo 23. novembra 2007, na Dan generala Maistra, v vojaškem objektu v Poljčah ustanovljeno Združenje vojaških gornikov Slovenije. Takrat se nas je zbralo 89. Žal kar 14 med njimi ni več. Danes nas je 369.

 

 

Lahko smo veseli svoje skupno prehojene poti, ponosni nanjo! Zgolj idejo, tradicijo, ki je v tujini prisotna že desetletja in več, smo udejanili tudi v naši mladi državi. Ustanovili smo stanovsko združenje vojaških gornikov, nekdanjih in še aktivnih. Ne zgolj s formalnim članstvom, postali smo močno prepoznavni člani Mednarodne federacije vojaških gornikov (IFMS). Stkali smo vrsto prijateljskih vezi, čez Karavanke, čez Julijce, čez Tatre in Perineje, čez Prokletije in Durmitor, z našim Mangartom celo čez Atlantski ocean. Na slovenskih tleh smo uspešno izpeljali vrsto aktivnosti IFMS. Postali smo prepoznavni doma, na mnogih vojaško-gorniških področjih. Z našim odličnim pevskim zborom »Gorščaki« tudi na gorniško-kulturnem področju. V zbirki knjig našega združenja bo ravnokar izšla že šesta knjiga povrsti – Ortigara, slovenski spomin in opomin. Trudimo se ohranjati spoštljivo tradicijo slovenskega vojaškega gorništva, začeto davnega 1911 s »slovenskim« 2. gorskim strelskim polkom avstroogrskega vojaštva. Še marsikaj v ducatu let združenja bi bilo vredno poudariti. Tudi to, da se nismo pustili ujeti v kolesje nobene ideologije, politike, strankarstva. V gorah za politiko ni prostora, v gorah velja le iskreno tovarištvo!

 

Pregovor pravi, da ni nič tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje. Drži tudi za nas. Morda vse res ne zgolj po naši krivdi. Predvsem v naših vrstah pogrešamo več pripadnikov Slovenske vojske, zlasti njene gorske enote. Tradicija, ki v tujini v vojskah s častivredno vojaško-gorniško zgodovino neprecenljivo velja, se pri nas ne uveljavlja in odraža najbolj plodno. Zakaj? Morda bi bilo o tem vredno bolj razmišljati v vrhu aktualnega slovenskega vojaštva. Vrata našega združenja so bila vedno široko odprta.

 

Prepričan sem, da bo naša pot uspešna tudi naprej! Da bo le volja za pot navzgor. Do vrhov na katerih še nismo bili!

 

Srečno Združenje vojaških gornikov Slovenije!

 

Janez Kavar, nekdanji predsednik združenja

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.