O Mangartu je zadnjih par let slišati predvsem o polemiki med zagovorniki in nasprotniki izgradnje novega dela ceste na Mangartsko sedlo, zaradi nevarnega skalnega odloma pod sedlom. Vseeno se naslednje leto 3. junija približuje 75. obletnica znamenite smučarske tekme vojakov ameriške 10. gorske divizije na Mangartu. Letošnja obletnica tekme je šla dokaj tiho mimo nas. A v ozadju se veliko dogaja pri nastajanju ameriškega dokumentarnega filma Chrisa Anthonija "Mission Mt. Mangart" (Naloga Mangart) in izidu knjige Janeza Kavarja "Američani na Mangartu", založba DIDAKTA.

 

So pa naši prizadevni člani iz Bovca Franc Čopi, Mikec Bartol in Jože Čopi - Pepi koncem junija poskrbeli, da so "naše" informacijske table o smučarski tekmi 3. junija 1945 na Mangartu spet na svojem mestu. Snega je na smučišču - melišču nad Mangartskim sedlom letos zelo malo, dostopna cesta na sedlo pa je še izdatno nasuta s snegom.

 

Foto: Franc Čop

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.