Mladi planinci Planinskega društva Radlje in Osnovne šole Radlje ob Dravi so tudi letos del zimskih počitnic preživeli na »Zimskem planinskem taboru Pesnik – 2019«. Ker smo njim poleg planinskih tematik želeli predstaviti tudi druga področja smo za pomoč poprosili predstavnika Zveze vojaških gornikov Slovenije iz Koroškega konca. 

 

Otroci so čas preživljali na pohodih ( tudi nočnega se niso strašili), na katerih so se seznanjali s temami iz programa planinske šole Planinske zveze Slovenije s poudarki na opremi, prehrani, hoji, nevarnostih v zimskih razmerah.  Pridobili so osnovna znanja o orientaciji in ugotavljali koliko koristnih podatkov lahko pridobijo iz kart, če jih seveda znajo izluščiti.

 

Za popestritev in pridobitev dodatnih znanj sem naprosil naša vojaška gornika Temnikar Jožeta in Kupčič  Zdenka, katera sta mlade planince seznanila z opremo katero uporabljajo vojaki v zimskih razmerah, načinih preživetja v teh pogojih in praktične rešitve s sredstvi, katera najdejo v naravi.  Otrokom je bil vsekakor najzanimivejši del  prikaz različnih možnosti zakuriti ogenj in seveda njihovi bolj ali manj uspešni poskusi.

Precej zanimanja je vzbudila naša baretka s simboli na kokardi, katere smo na njim primeren način tudi razložili in opisali. Kar nekaj mladih planincev je bilo takoj zato, da bi bili tudi oni vojaški gorniki, pa so lahko le »preizkusili« baretko, za ostalo pa bodo še morali odrasti.  Seveda so »padala« vprašanja o gornikih, vojakih, opremi, orožju še na zaključku druženja v koči, kjer so najboljši mladi prejeli manjša darila, starejši  pa spominski zbornik ZVGS, za katerega je upravnik obljubil, da bo v koči na uporabo in v pogled tudi drugim planincem, obiskovalcem koče.

 

Tako smo mladim planincem popestrili dan, ter idejo in delovanje vojaških gornikov predstavili tudi tej populaciji in temu delu Slovenije.

 

Vodja planinskega tabora in vojaški gornik Franc Glazer

Vremenska pratika

za leto 2023

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2023, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2023

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

 info@zvgs.si

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2023 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.