Skoraj 500 udeležencev se je letos odzvalo povabilu organizatorja OZSČ Nova Gorica, na tradicionalni pohod, že devetnajstim po vrsti. Med številnimi udeleženci so se letošnjega pohoda udeležili tudi člani Združenja vojaških gornikov Slovenije.

 

Pot nas je vodila iz Kostanjevice na Krasu, kjer nam je bila predstavljena trasa pohoda, do vaške cerkve, z nekdanjo kostnico padlih vojakov v prvi svetovni vojni, nato mimo nekdanjega Centra obrambne vzgoje TO do Grmače, kjer smo si ogledali staro gradišče in ostanke iz obdobja 1. svetovne vojne.   V nadaljevanju pohoda smo si ogledali še Lojzovo in Klobasa jamo, kjer se nam je pridružil član Jamarskega kluba Temnica in nam podrobno predstavil obe jami ter delovanje jamarskega gradbenega oddelka VII. korpusa cesarsko-kraljeve vojske, v letih 1916-17 na območju Krasa.

 

Po kratkem počitku in okrepčilu, smo se seznanili z izgradnjo in delovanjem vojaške proge Dutovlje/Skopo – Kostanjevica na Krasu. Sledil je še ogled in predstavitev Krompirjeve (Kartofel Höhle) in Municijske jame (Munitions Höhle).

 

Zaključek pohoda je bil v vasi Temnica, s slastnim obrokom, ki so ga pripravili v Vojašnici Ajševica.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.