Nekdanji sloviti ameriški ekstremni smučar doma z Aljaske, Chris Anthony www.chrisanthony.com, zdaj filmski producent, je v petek 24. februarja v okolici Trbiža pričel s snemanjem TV dokumentarnega filma o vojaških gorskih enotah v Julijskih Alpah skozi zgodovino. Pomemben del dokumentarnega filma, z delovnim naslovom " A brief historic glimpse of mountain troops in Julian Alps" (Kratek zgodovinski pogled na gorske enote v Julijskih Alpah) bo posvečen ameriški 10. gorski diviziji med njeno nalogo v Posočju, od maja in julija 1945. Anthonyev kratki dokumentarni TV film bo uvod v načrtovani enourni dokumentarni film o smučarski tekmi vojakov 10. gorske divizije pod Mangartom, 3. junija 1945. Dele kratkega dokumentarnega filma Chris Anthony snema v Ovčji vasi (Valbruna), na Sella Nevea in na vrhu Višarij (Monte Lussari), od koder je čudovit pogled na slovenski Mangart. Ekipa je del kadrov posnela s konvencionalno TV kamero, del kadrov pa s TV dronom.

 

Vsaj del zaslug za ameriški dokumentarec o mangartski tekmi si lahko lasti tudi naše združenje, kjer smo 2006 s podporo Občine Bovec začeli z raziskovanjem ameriške tekme. Anthonyev kratki dokumentarec bo na ameriških TV mrežah predvajan jeseni letos. Konkuriral pa bo tudi za predvajanje na 12. festivalu gorniškega filma 2018 v Sloveniji. Daljši dokumentarec o mangartski tekmi namerava Chris Anthony začeti snemati pozimi 2017/2018.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.