V petek, 26. avgusta 2022, smo se člani Združenja vojaških gornikov Slovenije udeležili vsakoletnega spominskega srečanja na prelazu Plöckenpass, na meji med Italijo in Avstrijo, kjer je v času 1. svetovne vojne potekala frontna linija in kjer se že nekaj let družno priklonimo spominu padlim obeh vojskujočih strani.

Letos je prireditev potekala nekoliko drugače, saj sta v okviru tega spominskega dne potekali še praznovanji 100. letnice združenja »Graf von Khevenhüller Nr. 7- Infanterie regimenta«, ter 50. letnica 25. lovskega bataljona, kateri je nastal iz prej omenjenega polka in danes predstavlja elitno enoto Avstrijske vojske, katera deluje predvsem v mednarodnih misijah. Njeni pripadniki so bili tudi na Kosovu ter v Bosni in Hercegovini. Zato je osrednji del slovesnosti potekal v kraju Kötschach-Mauten (Koče – Muta), kjer je bil v času vojne v neposrednem zaledju velik logistični in sanitetni center, danes pa muzej posvečen takratnim dogodkom. Srečali smo se z našim dolgoletnim prijateljem, polkovnikom Wernerjem Hardt Stremayerjem in novim predsednikom združenja  polkovnikom Ralfom Gigacherjem. Govorili smo o našem prihodnjem sodelovanju, ter avstrijske prijatelje povabili na spominsko slovesnost pri Krnskem jezeru.

Na poti domov smo se vojaški gorniki ustavili še na Holmcu, kjer smo k spomeniku braniteljem Holmca v času osamosvojitvene vojne položili venec. Tako smo se simbolno poklonili vsem padlim v osamosvojitveni vojni, še posebej soborcem na Koroškem.Tudi tako smo počastili in se spomnili osamosvojitvenih dogodkov v vseh delih naše Koroške, saj smo se tokrat prvič po »koronskih časih« v večjem številu vračali iz ene od naših tudi mednarodnih aktivnosti.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.