V Jaca v španskih Pirinejih je od 27. septembra do 1. oktobra 2022 potekal 36. kongres mednarodne federacije vojaških gornikov IFMS.

Prisotne so bile delegacije devetih držav: Črne gore, Francije, Italije, Nemčije, Poljske, Slovenije, Španije, Švice in ZDA, manjkali sta Avstrija in Bolgarija. Slovenijo so na kongresu zastopali Slavko Andrejčič, Janez Kavar in Tomaž Pirjevec. Udeležbo delegacije ZVGS na kongresu je omogočila Zveza vojaških častnikov Slovenije.

 

Skladno s statutom IFMS je kongres vsebinsko zajemal tri področja: kulturno - zgodovinsko, vojaško in organizacijsko. Z odlično organizacijo in iskreno gostoljubnostjo so se izkazali španski vojaški gorniki - veterani, z močno podporo polka španske gorske pehote iz Jace.

 

Pomembnejši zaključki kongresa so izvolitev novega generalnega sekretarja IFMS, ki bo najmanj naslednja tri leta švicarski upokojeni polkovnik Jacques Antoine Diserens (VSGS Švica). Za prioritetno nalogo si je novi generalni sekretar zastavil oblikovanje nove strategije IFMS. Pri tem pa pomladitev članstva v nacionalnih organizacijah in aktivnejšo vlogo IFMS pri oblikovanju mednarodnega varnostno-obrambnega področja. Napovedal je večje interaktivno sodelovanje z uporabo sodobnejših možnosti (pogostejši video sestanki). Novi zakladnik IFMS je postal Renato Cisilin (ANA Italija). Organizacijo 37. kongresa IFMS 2023 je prevzela Francija (Grenoble), organizacijo 38. kongresa 2024 pa Črna gora (najverjetneje Kolašin).

 

Fotografije: Valerio Zanchi (ANA Italija)

 

Sporočilo o kongresu je tudi na spletni strani IFMS

 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.