V soboto, 5. novembra 2022, so nas, Koroške vojaške gornike, obiskali prijatelji iz avstrijskega združenja vojnih veteranov »Khevenhuller 7 er Bund« iz Celovca, kateri so bili kot pripadniki Avstrijske armade usposobljeni tudi za gorsko bojevanje.

Delegacijo sta vodila bivši predsednik, polkovnik Werner Hard Sremayer in novi, polkovnik Ralf Gigacher. Sodelovanje je že tradicionalno, prvič so bili pri nas na Koroškem že leta 2014, ko smo njim pokazali Poljano pri Prevaljah in podzemlje Mežiškega rudnika, letos smo jim predstavili občini Dravograd in Slovenj Gradec. Našo gorniško delegacijo pa je razširil in obogatil polkovnik Slovenske vojske, poveljnik 74. PEHP iz Maribora Jure Himelrajh.

Zbrali smo se v dvorcu Bukovje, kjer smo goste seznanili z njegovo zgodovino, ter posebej z dogodki iz osamosvojitvene vojne na Koroškem. Ogledali so si krajši film na to temo, ter del zbirke iz tega obdobja. Sledil je premik v Slovenj Gradec, sprejem na sedežu mestne občine, ogled centra mesta in še zanimive cerkvice Sv. Jurija na Legnu. Časa je bilo le še za skupno kosilo, pogovore o nadaljnjem sodelovanju in odhod v domače kraje.

Gostje so bili prijetno presenečeni ob pozdravnih nagovorih podžupana Občine Dravograd, g. Antona Preskavca, ter podžupana mestne občine Slovenj Gradec, g. Petra Pungartnika. Oba sta izpostavila pomoč avstrijskega prebivalstva in njihove vojske v času osamosvajanja, ter krepitev teh vezi v zadnjih desetletjih, ter nenehno širitev sodelovanje na različnih področjih in projektih. Gostje so prav tako izrazili veliko zadovoljstvo ob nadgrajevanju dobrih odnosov med obema državama, še posebej na regijskem in lokalnem nivoju s prepričanjem, da ga lahko obogatimo tudi mi vojaški gorniki in njihovi vojaški veterani, ter aktivni pripadniki obeh vojska, kar so že dokazali s skupnim delovanjem v okviru mednarodnih enot na Kosovu in v BiH.

Celoten dan je bil zaznamovan z idejo miru in željo po krepitvijo medsebojnega sodelovanja. Potrditev te naše skupne pripravljenosti je naše naslednje srečanje, že to soboto na komemoraciji ob zaključku 1. svetovne vojne ob Krnskem jezeru.

 

Tekst: Franc Glazer

Fotografije: Franc Glazer, Zdenko Kupčič

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.