Pričujočo informacijo dodajamo k že opisani 46. spominski smučarski tekmi z uspešnim sodelovanjem članov ZVGS, ki je 28.1.2023 potekala na smučiščih Cerkna.

Tako kot že vrsto let, je bila tudi letos izvedena dvodnevna prireditev v spomin na edinstvene partizanske smučarske tekme, ki so v okupirani Evropi, koncem januarja 1945, potekale v Cerknem. Omenjena dvodnevna prireditev se je pričela 17.1.2023 s svečano akademijo in ogledom dokumentarnega filma v prostorih Cerkljanskega muzeja.


V polni dvorani, (priložena fotografija), je bil najprej viden mimohod praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij, zatem je sledil nastop mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Cerkno, (priložena fotografija) in protokolarni program s predstavitvijo ustvarjalcev dokumentarnega filma.


Ker sem bil kot predstavnik ZVGS edini med sodelavci in ustvarjalci filma, naj povsem na kratko opišem nekaj zanimivosti oz. poudarkov s poteka prireditve. Osrednja pozornost je bila namenjena že navedenemu dokumentarnemu filmu »Partizanske smučine Cerkno '45« in scenaristu ter režiserju g. Dušanu Moravcu. Prav tako so bili v ospredju neposredni udeleženci in še živeči ustvarjalci ter sodelavci filma, ki so sedeli med prisotnimi.


Nagrajeni režiser je v kratkem nagovoru še enkrat osvetlil pot nastajanja filma, njegovo vsebinsko središčnico in vrednost za kraj Cerkno ter celotno Slovenijo, pa tudi širše za evropski prostor. Zamisel o širjenju v evropski prostor še vedno ostaja. Namreč po ogledu filma in številnih srečanjih z glavnimi akterji prireditve, je bila znova naglašena ideja o umestitvi celotnega dogajanja v partizanskem Cerknem, v mednarodni prostor. O slednjem smo v ZVGS že veliko razpravljali, predstavljenega je bilo kar nekaj gradiva in tudi nakazana pot, kako naj bi, že pred časom porojeno idejo, uresničili v življenju. Morda je še čas, dokler so ustvarjalne sile še tu.

 

Dr. Herman Berčič

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.