V soboto, 11. novembra 2023, je ob Krnskem jezeru potekala že 22. spominska slovesnost v počastitev padlim in umrlim vojakov na soški fronti ter konca I. svetovne vojne. Kot vsako leto smo se tudi letos zgodaj zjutraj člani Združenja vojaških gornikov Slovenije skupaj s kolegi Alpini iz združenja Marostika Italija povzpeli iz doline Lepene do Doma pri Krnskem jezeru in zatem do samega Krnskega jezera kjer je bila tradicionalna slovesnost.

S svetlobnim in zvočnim znakom je na začetku prireditve poskrbel predsednik OOZVVS Zgornja Gorenjska Janez Koselj. Vse navzoče je najprej nagovoril predsednik organizacijskega odbora gospod Danijel Krivec, sledil mu je glavni govornik brigadir Peter Zakrajšek, poveljnik Centra vojaških šol. Govorniki so si bili enotni v željah po miru, sodelovanju med narodi in nesmiselnem vojskovanju, kateremu priča smo tudi danes. Glasbeni program so izvedli pihalni kvartet Orkestra SV, Mešani pevski zbor Triglav Trenta in recitator Miloš Domevšček. Prireditev se je simbolno zaključila s prižigom ognja miru.

Sledila je še krajša slovesnost z mašo ob Madžarskem križu, posvečena padlim madžarskim vojakom ter tudi vojakom drugih narodnosti na območju Soške fronte. Najprej je veleposlanik Ambasade Madžarske v Republiki Sloveniji gospod Andor Ferenc David vse navzoče nagovoril v madžarskem, slovenskem in italijanskem jeziku ter zatem še vojaški kaplan iz Vojaškega vikariata SV Milan Pregelj izvedel krajšo mašo. Po mašo so posamezne delegacije na grob položile še vence.

Po maši je sledil še varen spust v dolino, par besed z drugimi pohodniki ter zatem kratko druženje med udeleženci Združenja vojaških gornikov Slovenije iz Gorenjske ter Koroške in kolegi Alpini iz združenja Marostika Italija.

Nasvidenje prihodnje leto.

Fotografije: Boris Goljat, Marjan Burgar

VIDEO

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.