Vsako leto je v Sloveniji 23. novembra v spomin na generala, ki je s svojimi možmi začrtal in ubranil slovensko severno mejo državni praznik – Maistrov dan.

21.novembra 1918 je Maister ustanovil Mariborski pešpolk in dva dni zatem, v brezhibni akciji v Mariboru razorožil nemško gardo in razpustil nemški mestni svet. Ta Maistrova akcija je bila odločilna, da so Slovenci spet obvladali situacijo v Mariboru, v naslednjih mesecih pa še na celotnem Štajerskem in Koroškem. Generalova strateška odločnost, ustanovitev slovenske narodne vojske ter boj za slovensko severno mejo so vrline, na katere smo ob 16. jubileju ustanovitve Združenja vojaških gornikov Slovenije PONOSNI.
23. novembra 2007 se je naša predhodnica, Gorska sekcija ZSČ, preoblikovala v samostojno združenje - Združenje vojaških gornikov Slovenije. Ustanovnega občnega zbora se je v Poljčah udeležilo preko osemdeset članov. Danes smo v ZVGS povezani in zelo aktivni v mednarodni zvezi IFMS, odlično sodelujemo z našo krovno organizacijo ZSČ, vzorno je tudi sodelovanje s Slovensko vojsko, še posebej s 132. GORP.
Vojaški gorniki s svojim poslanstvom, programom in dejavnostmi nadaljujemo z Maistrovim domoljubjem in krepimo pripadnost naši domovini Republiki Sloveniji. Ostanimo ponosni vojaški gorniki.

Tomaž Žbogar
Predsednik ZVGS

 

Iz arhiva Janeza Kavarja nekaj fotografij ustanovnega občnega zbora iz leta 2007 in srečanja iz leta 2009 (Jama pod Babjim zobom).

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.