Na povabilo italijanske sekcije vojaških gornikov iz Marostice (A.N.A. Marostika) se je osemčlanska delegacija združenja od 12. julija do 14. julija 2024 udeležila slovesnosti v južnih Dolomitih na gori Ortigara. Prvi dan smo se v mestu Asiago srečali z vodjo skupine Alpini iz Santa Caterine Giovanni Moro ter predsednikom sekcije A.N.A MAROSTICA Pigato Fortuna ter se zatem napotili do zavetišča alpinov na Tre Fontane pod goro Ortigara.

Zvečer smo skupaj z alpini iz Marostice, ob petju slovenske himne dvignili slovensko in italijansko zastavo, ki sta ponosno plapolali vse dni našega bivanja v zavetišču. Večer ter oba dneva bivanja v zavetišču smo izkoristili za pogovore z alpini iz Marostice ter se na zaključku našega obiska dogovorili še o udeležbi alpinov letos novembra na spominskem pohodu h Krnskemu jezeru.

Drugi dan smo se v dopoldanskem času udeležili kratke slovesnosti ob sto letnici oddelka Asiago ter povorke po mestu Asiago do kostnice na hribu Leiten. Pred kostnico, v kateri počiva okrog 50 tisoč vojakov, ki so padli na bližnjih hribih, med njimi tudi slovenski fantje, smo položili še venec v spomin na padle slovenske fante iz 17. pešpolka imenovanega tudi Kranjski Janezi. Popoldanski čas je bil za nas zelo pomemben, ker smo se odpravili do Doline Slovencev in pomnika, kjer smo položili venec in prižgali svečko v spomin slovenskim vojakom, ki so se bojevali v letih 1916 do 1917 na tem območju. Kaplan iz Vojaškega vikariata slovenske vojske Milan Pregelj je izvedel kratko mašo, zatem smo si ogledali še zgodovinske pomnike na območju delovanja 17. pešpolka ter brigade, v kateri je deloval polk.

Zadnji dan smo se člani združenja na gori Ortigara udeležili še slovesnosti in maše, ki jo je poleg italijanskega župnika vodil še kaplan Milan Pregelj ter se zatem udeležili še položitve vencev ob spomeniku italijanskih alpinov MOZZA ter vencev ob spomeniku avstro-ogrskih vojakov CIPPO. Pred povratkom v domovino smo se v koči Cecchin srečali še s člani avstrijskega združenja Rainerji, nasledniki 59. regimenta iz Salzburga ter so dogovorili o nadaljnjemu sodelovanju novembra 2024.

Fotografije: Tomaž Pirjevec

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.