Tričlanska delegacija našega združenja se je na povabilo sekcije Alpska skupina Gradišča ob Soči (A.N.A. di GRADISCA D’ISONZO) 8. septembra 2024 udeležila vsakoletne komemoracije in položitve vencev na gori Debela griža (Monte San Michele), ki je v Pokrajini Gorica, v spomin na padle v veliki vojni. Na tem vrhu so postavljeni trije spomeniki v spomin vsem borcem, ki so padli na tem območju med leti 1914 do 1918. Ti spomeniki pričajo o ogromnem številu mladih mož, ki so tu pustili svoja življenja.

Ob zaključku slavnostnega govora je govornik citiral čilskega pisatelja Lusisa Sepulvede, ki pravi: »Narod brez spomina je narod brez pridnost«. Citiral je še besede senatorke Liliane Segra: »Negovanje spomina je posebno danes dragoceno cepivo proti brezbrižnosti – pomaga nam, da se v svetu, polnem krivic in trpljenja, spomnimo, da ima vsak od nas vest in jo lahko uporablja«.

Pred komemoracijo so bile ob postroju praporjev ter krajše slovesnosti pred muzejem v vasi Martinščini (San Martino del Carso), dvignjene zastave držav Avstrije, Slovenije, Madžarske in Italije.

Več o Muzeju na prostem Debela griža / Monte San Michele si lahko preberete na naslednji spletni strani. O sekciji Alpska skupina Gradišča ob Soči (A.N.A. di GRADISCA D’ISONZO) pa si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Zapisal: Anton Vavroš
Fotografije: Tomaž Pirjevec in Miro Fister

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.