V soboto, 21. septembra 2024, se nas je 27 članov in simpatizerjev združenja, v jutranjih urah, odpravilo na ekskurzijo na območje Vzhodnoštajerske pokrajine. Najprej smo v mariborski Kadetnici obiskali Vojaški muzej Slovenske vojske na prostem - kustos Lenart Pupaher nam je predstavil tankovsko in artilerijsko oborožitev na območju Vojašnice generala Maistra in pred Kadetnico. V Kadetnici pa nam je prestavil še pehotno oborožitev, ter dal posebno pozornost tudi Kadetnici, od izgradnje leta 1853 pa do današnjih dni.

Našega obiska je bil vesel poveljnik Centra vojaških šol brigadir Peter Zakrajšek, ki nas je v avditoriju seznanil z razvojem izobraževalnega sistema v Slovenski vojski, s poudarkom na izobraževanju častnikov in preoblikovanjem Centra vojaških šol do konca leta.

Po zaključku prvega dela naše ekskurzije v Mariboru, smo se odpravili še v Ormož, kjer so nas na železniški postaji sprejeli člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ormož in člani Območne zveze slovenskih častnikov Slovenije Ormož. Najprej nam je Ivan Puklavec predstavil delovanje Teritorialne obrambe junija 1991 pri obrambi barikade na mostu čez Dravo. Nato smo si v ormoškem gradu ogledali razstavo in spoznali vse o bojnem delovanju pripadnikov TO in milice ob državni meji. Ob zaključku obiska pa nam je predsednik Območne zveze slovenskih častnikov Slovenije Ormož, Ernest Pleh, v veteranskem klubu predstavil delovanje zveze pri delu z mladimi. Ob zaključku se moramo še posebej zahvaliti upokojenemu polkovniku Miranu Fišerju, ki nam veliko pripomogel pri obisku Ormoža.

Našo pot smo zaključili z veselim druženjem v gostilni ČRNI RIBIČ v Frankovcih pri Ormožu.

Fotografije: Tomaž Pirjevec in Miran Fišer

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.