V Črni gori v mestu Kolašin je od 25. septembra 2024 do 29. septembra 2024 potekal že 38. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov (IFMS). Domačin kongresa je bil Klub vojnih planinara Crne Gore "KAPETAN". Letos se je na žalost kongresa od enajstih članic udeležilo le osem članic IFMS in to iz Avstrije, Črne gore, Italije, Nemčije, Slovenije, Španije, Švice in ZDA. Slovenijo so na kongresu zastopali Ivan Hartman, Matija Perko, Tomaž Pirjevec, Jože Pogačar, Stane Sever in Anton Vavroš.

Zvečer prvega dne je bila v središču Kolašina otvoritvena ceremonija Kongresa z igranjem himne IFMS ter pozdravom s praporom IFMS in prapori udeleženk kongresa. Po otvoritveni slovesnosti je v mestni hiši vse udeležence sprejel še predsednik skupščine občine Kolašin.

Drugi dan smo v dopoldanskem času v parku Biogradska Gora obiskali goro Bjelasico, ki od samega mesta Kolašin oddaljena trideset minut vožnje, s posebnim užitkom na vrhu Troglava. Domačini so nam predstavili narodni park ter še posebej smučišče s šest sedežnico. Popoldanski čas smo ob druženju ter preizkušanju hrane Nacionalne kuhinje Črna gora preživeli v »Eko katuna« Vranjak v podnožju Bjelasice.
Zvečer je bil za vodje delegacij delaven. Na sestanku smo pregledali dokumente prejšnjega kongresa ter na kratko poročali o aktivnostih posameznih članic. Težišče sestanka je bila obravnava Statuta IFMS ter odsotnost generalnega sekretarja IFMS.

Tretji dan je bil športni. Del udeležencev kongresa je izvedlo rafting na reki Tari, del pa si je ogledalo 172 metrov visok most Đurđevića Tara z okolico. V popoldanskem času pa smo imeli druženje ob sami reki Tari. V povratku nazaj v Kolašin smo si ob poti po kateri smo se vračali ogledali še del krajev in znamenitosti.

V soboto, 28. septembra 2024, smo najprej v dvorani Centra za kulturo Kolašina izvedli Generalno skupščino IFMS. Na sami skupščini smo se dogovorili, da bo do naslednjega kongresa IFMS v letu 2025 dolžnost generalnega sekretarja opravljal Konrad Heinrih Herborn iz ZR Nemčije. Vodje delegacij smo potrdili, da bo 40. kongres IFMS leta 2026 v Sloveniji. Generalna skupščina se je zaključila s slovesno predaja prapora IFMS naslednjemu gostitelju kongresa IFMS Italiji.

Po zaključku Generalne skupščine so vodje delegacij ter vodstva IFMS, občine Kolašin in Kluba vojnih planiara "Kapetan" na kratki slovesnosti položili cvetje ob spomeniku padlim borcem na Trgu boraca v Kolašinu.
V nadaljevanju so na Partizanskem pokopališču v imenu IFMS, mesta Kolašina in Kluba vojnih planiara "Kapetan", položili venec namestnik Generalnega sekretarja IFMS Konrad Heinrich Herborn, predsednik Skupščine občine Kolašin Vasilije Bulatović in v ime Kluba vojnih planinara "Kapetan" podpolkovnik Miloje Knežević.
Na samem zaključku štiridnevnih aktivnosti so nam pripadniki Vojske Črne gore v vojašnici "Breza" prikazali še specialno plansko opremo, ki jo koristijo enote Vojske Črne gore.

Sam 38. kongres IFMS se je zaključil zvečer na prijetnem druženju v Restavracija Troglava v podnožju Bjelasice kjer smo si izmenjali priložnostna darila ter trem udeležencem podelili priznanja IFMS.

Več informacij o kongresu si preberite na intranetni strani https://www.mountainsoldiers.org/.

Fotografije: Tomaž Pirjevec

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.