V petek, 4. oktobra 2024, sta se na povabilo organizatorjev dva člana našega združenja udeležila vsakoletne komemoracije in položitve vencev na grobnici A&O vojakov v Rablju (Cave del Predil) pri Trbižu v Italiji. Na komemoraciji sta pozdravna nagovora imela župan Trbiža Renato Carlantoni in župan Podkloštra s Koroške Reinhard Antolitsch.

Na marmornatih tablah v grobnici je napisanih kar veliko slovenskih imen oz. priimkov pokopanih vojakov. Kot so nama povedali organizatorji, je med pokopanimi vojaki veliko izvidnikov - soborcev dr. Juliusa Kugyja, Zaradi slabega vremena in rahlega sneženja ter mrzlega vetra, je slovesnost potekala kar v stari cerkvi sredi naselja.

Rabelj je znan po opuščenem rudniku svinčeve in cinkove rude. Z rudarjenjem so prenehali leta 1991. V navedenem rudniku je bilo zaposlenih, tudi v času ostrega režima na meji med državama, veliko delavcev iz Strmca in Loga pod Mangartom. Rabeljski rudnik in Log pod Mangartom povezuje 4.800 m dolg predor, zgrajen 1905, ki je služil za potrebe odvoda vode iz Rablja v dolino Koritnice, prevoz delavcev in je bil strateškega pomena za oskrbo A&O vojske na severnem delu soške fronte.

Tekst: Peter Zavrl
Fotografije: Frenk Stare

 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.