Alpski izvidniški vod Tržič je bil ustanovljen kot enota Teritorialne obrambe T-7122/9 leta 1985. Sestava voda so bili večinoma alpinisti, smučarji, gorski reševalci, hribovci, skratka tisti, ki so bili povezani z gorami. Vsi so bili posebej varnostno preverjeni. Ob ustanovitvi je bilo v vodu 27 pripadnikov. Pozneje so bile opravljene nekatere zamenjave. Trije pripadniki so bili iz različnih razlogov premeščeni, nadomestili pa so jih drugi.

Med vojno je bilo aktiviranih 23 pripadnikov voda. Do danes je žal umrlo pet pripadnikov voda.

Vod je bil nedvomno ena najbolj usposobljenih in opremljenih enot TO. Pripadniki smo bili različnih starosti, a v odlični fizični kondiciji. Vsi smo imeli osebno oborožitev shranjeno doma. Skratka enota, ki je bila pripravljena za delovanje.

Večkrat sem razmišljal, ali bi se lahko spet zbrali skupaj, ali bi to zmogli? Pa smo! 5. oktobra 2024 smo se po 33. letih ponovno zbrali. Sivi, počasnejši, spremenjeni, a nedvomno veseli drug drugega. Za lokacijo srečanja sem izbral bivšo stražnico (karavlo) Srečka Perhavca v Medvodjah nad Tržičem, ki smo jo med vojno napadli in zavzeli. Na srečanju je manjkalo le nekaj pripadnikov, ki so bili zadržani zaradi bolezni ali službe, vsi ostali smo bili prisotni. Pridružili so se nam nekateri člani Združenja vojaških gornikov Slovenije in predsedstvo Območnega združenja veteranov Tržič. Obe organizaciji sta tudi logistično podprli dogodek.

S svojo prisotnostjo nas je počastil tudi župan, gospod Peter Miklič, ki je ob tej priliki nagovoril prisotne.

Ob zavzetju stražnice (karavle), leta 1991, smo na veliki skali ob stražnici narisali velik znak Teritorialne obrambe, kjer je bil prej znak graničarjev JNA. Tako smo ga prekrili. Znak redno obnavljamo že vsa leta. Ob znaku smo napravili tudi skupno fotografiranje kot spomin in dokument dogodka.
Ves dogodek kaže na visoko domoljubno zavedanje pripadnikov voda. Ob tej priliki smo se z minuto molka poklonili vsem pokojnim pripadnikom voda.

Matija Perko

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.