V času od 29. septembra do 1. oktobra 2021 je ob strogem upoštevanju epidemioloških pogojev v nemškem mestu Bad Reinchenhall potekal XXXV kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov - IFMS.

 

Letošnjega srečanja se je od desetih članic IFMS udeležilo 9 držav, in sicer Avstrija, Nemčija, Italija, Črna gora, Francija, Slovenija, Španija, Švica in Združene države Amerike ter kot opazovalka tudi Bolgarija.

 

Kongresa se ni udeležilo nacionalno združenje vojaških gornikov iz Poljske.

 

Združenje vojaških gornikov Slovenije sta na kongresu zastopala predsednik Slavko Delalut in blagajnik Stane Sova.

 

Uvodoma so bila predstavljena letna poročila nacionalnih združenj, ki so bila predhodno tudi posredovana generalnemu sekretarju IFMS. Slovenija je v svojem poročilu med ostalim predvsem izpostavila dobro sodelovanje s Slovensko vojsko, Ministrstvom za obrambo, Nato centrom odličnosti za gorsko bojevanje, 132. gorskim polkom SV ter z našo krovno organizacijo - ZSČ.

 

Posebno pozornost je pritegnila naša predstavitev izdaje zbornika o smučarski tekmi ameriške 10. divizije na Mangartu leta 1945, ki ga je vsako združenje tudi prejelo. Predstavili smo aktivnosti v zvezi s filmom o tekmi, zato je ameriška predstavnica predstavila pobudo, da bi bil na naslednjem kongresu v Jaci v Španiji film tudi prikazan vsem članicam IFMS. Slovenija je ponudila pomoč pri vzpostavljanju kontakta z avtorjem filma Chrisom Antonyjem in pri zagotavljanju drugih podatkov, če bo to potrebno.

 

Izvršilni odbor je tudi obravnaval izpolnjevanje pogojev za sprejem bolgarskega združenja kot polnopravno članico IFMS, ki jih je predhodno predstavil generalni sekretarja IFMS in ugotovil, da so vsi pogoji za sprejem izpolnjeni.

Na generalni skupščini je bila tako Bolgarija soglasno sprejeta kot polnopravna članica v IFMS.

 

Ker je generalnemu sekretarju IFMS Renatu Genoveseju potekel drugi 3 letni mandat, je bilo potrebno predlagati in potrditi novega, vendar združenja do kongresa niso predstavila kandidata, ki bi bil pripravljen sprejeti to nalogo. Zato je Genovese sklical poseben sestanek samo s predsedniki združenj, kjer je bilo predstavljeno nekaj možnih rešitev, z veliko večino pa je bil sprejet predlog, da se izjemoma mandat dosedanjemu generalnemu sekretarju podaljša za eno leto do naslednjega kongresa.

 

Prav ta sestanek z manjšim številom udeležencev je bil tudi izjemno konstruktiven in pomemben, saj so bili izpostavljeni številni problemi in pogledi na nadaljnje delo federacije predvsem pri pripravi strategije za delo IFMS do leta 2026.

 

Na predlog slovenske delegacije bo takšna oblika delovnega srečanja in obravnavanja dela IFMS tudi v programu naslednjega kongresa.

 

Za organizatorja naslednjega kongresa za leto 2022 je bila soglasno potrjena Španija, za leto 2023 pa Francija.

 

V strokovnem delu programa smo se seznanili z delom in poslanstvom 23. gorske pehotne brigade Bavaria, ki je edina gorska brigada v Nemčiji, pri svojem delu pa se še vedno naslanjajo na pomoč konj in mul, kar nam je bilo prikazano pri ogledu praktične uporabe živali.

 

Slavko Delalut, predsednik ZVGS

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.