Vrste našega združenja, predvsem pa pevce zbora »Gorščaki«, je zapustil Dušan Srečnik. Prijatelji smo ga klicali Zobač.

 

Dušan se je med vojaške gornike zapisal leta 1968, med služenjem vojaškega roka v 345. planinski brigadi JLA v Bovcu. V združenje ZVGS je vstopil z ustanovitvijo pevskega zbora »Gorščaki« leta 2008. Bil je odličen alpinist iz uspešne generacije Alpinističnega odseka Tržič v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Med mnogimi njegovimi alpinističnimi dosežki izstopa Walkerjev steber v Grandes Jorasses leta 1974 ter udeležba v uspešni jugoslovanski alpinistični odpravi na Makalu 1975. V domačih slovenskih gorah je preplezal vse klasične najzahtevnejše smeri, tudi nekaj prvenstvenih. Čopov steber je zmogel kar osemkrat. V vojaškem alpinizmu bo ostal zapisan s plezanjem smeri 6. težavnostne stopnje na mednarodni prikazni vaji JLA na Rombonu 1969 v popolni vojaški opremi. Dolga leta je bil tudi aktiven član tržiške GRS.

 

V seriji člankov o slovenskih alpinističnih legendah je pred nekaj dnevi v slovenskem dnevniku izšel članek o Dušanu. Med hudomušnimi pripovedmi, po katerih je bil posebej znan, je pripovedoval, kako je skale zamenjal za petje pri »Gorščakih«. Bolezen mu je zadnja leta preprečevala poti v gore. S pesmimi in petjem s prijatelji pa se je vendarle znova in znova vračal k vršacem in skalnim stenam. Zdaj je Zobačev glas utihnil… Pogrešali ga bomo v naših vrstah in njegov tenor med »Gorščaki«.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.