Leta 1921 je bilo v Bohinju razpisano prvo zimsko državno prvenstvo Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, del tega je bila tudi tekma v smučarskih skokih, kar je bil takrat unikaten dogodek. 20. februarja 2021 so v Bohinjski Bistrici počastili spomin na 100-letnico 1. Državnega prvenstva v smučarksih skokih. Na tekmi je bil postavljen prvi državni rekord z dolžino 9 metrov, ki ga je dosegel Jože Pogačar z Bleda. Leto pred tem je bila na obrobju Bohinjske Bistrice na lokaciji omenjene tekme zgrajena prva smučarska skakalnica v Bohinju in na Kranjskem, to je bila Žižkova skakalnica. Pomagali so jo graditi tudi vojaki. Planica velja za zibelko poletov v svetovnem merilu, Bohinj pa za zibelko nordijskega smučanja v Sloveniji. K razvoju smučanja v Bohinju je poleg častnika in smučarskega učitelja Rudolfa Badjure znatno prispevala tudi Vojska Kraljevine Jugoslavije s 1. planinskmi polkom, ki je tam imel zimski vadbeni center.

 

Več o obeležitvi 100-letnice, na kateri so sodelovali tudi člani ZVGS, si preberite na naslednji povezavi Prva smučarska skakalnica.

 

Foto: Janez Pikon

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.