Ob stoletnici podpisa rapalske pogodbe je Gorenjski muzej v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici postavil razstavo, ki predstavi okoliščine nastanka in zgodovino rapalske meje, saj je ta meja potekala po robu Bohinja in tako močno vplivala na življenje v teh krajih.

 

Tekla je po grebenih okrog Bohinja in po njej so postavili mejne kamne, ki so še danes ponekod ohranjeni. Veliko so jih domačini v jezi na krivično mejo po koncu druge svetovne vojne izruvali in zvalili pod greben. Eden takih je bil ob tej obletnici postavljen tudi pred muzej, v katerem je omenjena razstava.

 

Rapalska pogodba je bila mirovna pogodba, ki sta jo 12. novembra 1920 v Rapallu podpisali Kraljevina SHS in Kraljevina Italija. S pogodbo je bila določena meja med državama, s čimer je bila tretjina slovenskega etničnega ozemlja, Istra in del Dalmacije dodeljena Italiji, ki je v zameno priznala Kraljevino SHS.

 

Šele 15. septembra 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske. Na ta dan obeležujemo največji praznik Primorcev.

 

Besedilo in foto: Janko Arh

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.