Združenje vojaških gornikov Slovenije je bilo na pobudo brigadirja (v.p.) Janeza Kavarja, ustanovljeno leta 2007. Janez Kavar je od vsega začetka obstoja združenja  neprekinjeno delal na afirmaciji združenja doma in v tujini ter njegovi kadrovski rasti. V času dveh mandatov je kot predsednik združenja skupaj s svojimi sodelavci utrdil položaj in ugled združenja, zato je združenje prepoznavno tako v vojaški kot tudi civilni sferi.
 
Njegova zasluga je tudi, da je bilo združenje sprejeto v Mednarodno federacijo vojaških gornikov, v kateri smo enakopravni člani te prestižne organizacije gornikov in se lahko zato primerjamo  z združenji iz Švice, Francije, Italije, Nemčije, Španije in ostalimi. Na predlog Janeza Kavarja je bila naša organizacija tudi sponzor novo nastajajoči gorniški organizaciji Črne gore, ki je pred dvema letoma postala polnopravna članica mednarodnega združenja IFMS.

Še posebej pa si je in si še vedno prizadeva za dvig ugleda združenja s proučevanjem vojaške zgodovine in publicistično dejavnostjo.

Na njegovo pobudo in v sodelovanju s študijsko skupino za proučevanje vojaške zgodovine sta bili tako poimenovana dva objekta Slovenske vojske po osebah, pomembnih za zgodovino vojaškega gorništva; Vojašnica na Bohinjski Beli je poimenovana po Boštjanu Kekcu, Vadbeni center na Pokljuki po Rudolfu Badjuri. O slednjem je bil organiziran tudi simpozij in izdan zbornik, prav tako smo na njegovo pobudo izdali še Zbornik o Alpsko izvidniških vodih TO. Velika zasluga Janeza Kavarja je tudi organizacija simpozija o Partizanskih smučinah Cerkno, ki pa še čaka svoj zaključek in izdajo zbornika.
 
Brigadir Kavar je bil med opravljanjem aktivne vojaške službe med drugim tudi vojaški ataše RS v ZDA. V tem času in v času šolanja na ameriški vojaški akademiji je izoblikoval poseben odnos do ZDA in njihove vojaške zgodovine. Svoje delo in raziskovanje je osredotočil na ameriško 10. gorsko divizijo ter njeno vlogo in delovanje v 2. svetovni vojni, predvsem na našem območju. Rezultat tega raziskovanja je bila tudi organizacija smučarske tekme na Mangartu, in sicer 4. junija 2011 v spomin na tekmo leta 1945, ki  so jo pripravili pripadniki 10. gorske divizije, ki se je takrat nahajala na tem področju.
 
Janez Kavar je tudi pobudnik za postavitev spomenika vsem padlim in umrlim vojakom v slovenskih gorah, ki naj bi bil postavljen oktobra 2017 na Bohinjski Beli.

Veliko je še aktivnosti, s katerimi bi lahko predstavili delo Janeza Kavarja, zagotovo pa jih lahko strnemo v naslednji stavek: » Janez Kavar je človek visokih delovnih in moralnih kvalitet in vrlin, z veliko znanja na področju vojaške zgodovine, gorskega reševanja, zgodovine smučanja in gorništva nasploh, dober prijatelj in velik domoljub!«

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.